- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,781
- 113
Baba drożdżowa z czekoladą
250 ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
100 g masła
600 g mąki + ~ 50 g na czekoladową warstwę
140 g cukru
6 żółtek
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła dla posmarowania formy
2 łyżki brązowego cukru dla posypania formy
2 łyżki płatków migdałoych do posypania formy
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Pozostawić na 15 minut,. Rozpuścić masło (z wyjątkiem tego, do formy) i zamiesić ciasto ze wszystkich produktów (z wyjątkiem mąki dla warstwy czekoladowej, czekolady, i produktów dla formy). Podzielić ciasto na dwie części – większą i mniejszą. Rozpuszczoną ale nie gorącą czekoladę wlać do większejj częsci, dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Utworzyć dwie kule i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wymiesić i pozostawić na kolejne 30 do 40 minut. Kule rozwałkować na równiej wielkości prostokąty i zwinąć w rulonik. Formę wysmarować obficie masłem, wysypać brązowym cukrem i płatkami, umieścić w formie, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piec w temperaturze 170 ° C przez 40 minut. sprawdzić drewnianym patyczkiem. Studzić 5-7 minut w formie, następnie wyjąć.

250 ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
100 g masła
600 g mąki + ~ 50 g na czekoladową warstwę
140 g cukru
6 żółtek
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła dla posmarowania formy
2 łyżki brązowego cukru dla posypania formy
2 łyżki płatków migdałoych do posypania formy
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Pozostawić na 15 minut,. Rozpuścić masło (z wyjątkiem tego, do formy) i zamiesić ciasto ze wszystkich produktów (z wyjątkiem mąki dla warstwy czekoladowej, czekolady, i produktów dla formy). Podzielić ciasto na dwie części – większą i mniejszą. Rozpuszczoną ale nie gorącą czekoladę wlać do większejj częsci, dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Utworzyć dwie kule i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wymiesić i pozostawić na kolejne 30 do 40 minut. Kule rozwałkować na równiej wielkości prostokąty i zwinąć w rulonik. Formę wysmarować obficie masłem, wysypać brązowym cukrem i płatkami, umieścić w formie, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piec w temperaturze 170 ° C przez 40 minut. sprawdzić drewnianym patyczkiem. Studzić 5-7 minut w formie, następnie wyjąć.

Ostatnią edycję dokonał moderator: