Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba drożdżowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 844843" data-attributes="member: 5092"><p>Upiekłam te babki kolejny raz i dając na nie przepis i linka swojej siostrze dowiedziałam się przy okazji że jak dotąd nie pisałam o nich.</p><p>Mam 2 sztuki. Zrobiłam z 50 dkg mąki i 10 żółtek, dla zapachu dodałam startą z cytryny skórkę i spory łyk rumu, rodzynki bo u nas babka drożdzowa musi być z rodzynkami. Formy wysmarowałam masłem ale normalnie, bez topienia. Do mojego piekarnika wchodzą 2 baby w formach jeśli ustawię je po przekątnej ale wtedy ta bliżej brzegu powinna piec się nieco dłużej. Moje piekły sie równo 30 minut i wyglądały na bardzo mocno przypieczone z wierzchu (nigdy więcej nie posmaruję samym żółtkiem). Ta co była w głębi piekarnika jest jak dla mnie ideałem babki ale ta bliżej drzwi jest bladawa i lekko oklapła z jednego boku. Jeszcze je polukruję i będą piekne. Zrobiłam zdjęcia i pokażę je o ile jakimś cudem znajdzie się ten kabelek który jest do tego niezbędny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 844843, member: 5092"] Upiekłam te babki kolejny raz i dając na nie przepis i linka swojej siostrze dowiedziałam się przy okazji że jak dotąd nie pisałam o nich. Mam 2 sztuki. Zrobiłam z 50 dkg mąki i 10 żółtek, dla zapachu dodałam startą z cytryny skórkę i spory łyk rumu, rodzynki bo u nas babka drożdzowa musi być z rodzynkami. Formy wysmarowałam masłem ale normalnie, bez topienia. Do mojego piekarnika wchodzą 2 baby w formach jeśli ustawię je po przekątnej ale wtedy ta bliżej brzegu powinna piec się nieco dłużej. Moje piekły sie równo 30 minut i wyglądały na bardzo mocno przypieczone z wierzchu (nigdy więcej nie posmaruję samym żółtkiem). Ta co była w głębi piekarnika jest jak dla mnie ideałem babki ale ta bliżej drzwi jest bladawa i lekko oklapła z jednego boku. Jeszcze je polukruję i będą piekne. Zrobiłam zdjęcia i pokażę je o ile jakimś cudem znajdzie się ten kabelek który jest do tego niezbędny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba drożdżowa
Top
Bottom