- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

Przepis na pyszną, prościutką i leciutką babkę znalazła u Lo, na jej blogu Pistachio. Bardzo polecam.
Baba paryska z przepisu z 1885 roku
zaczyn
130 g mąki
125 ml tłustego, letniego mleka
70 g świeżych drożdży
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
skórka starta z 1 cytryny
rdzeń z 1 laski wanilii
4 jaja (w temperaturze pokojowej)
4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
390 g mąki
2 szczypty soli
50 ml koniaku
130 g drobnego cukru
60 g rodzynek
przepis na 2 babki, na formy 2 litrowe
Przygotować zaczyn. 130 g mąki wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać drobno pokruszone drożdże, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Masło włożyć do miski. Dodać skórkę startą z cytryny i rdzeń wanilii. Zmiksować na gładką, jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku (kolejne dodać, kiedy poprzednie połączy się z masą), a następnie po jednym jajku.
Do masy maślanej dodać zaczyn i wymieszać. Cały czas miksując końcówki haki dodać sól i po trochu przesianą mąkę. Zmiksować do połączenia na średnich obrotach. Miksując dolewać po trochu alkohol. Kiedy masa będzie gładka, dosypywać po trochu cukier. Miksować całość przez 15 - 20 minut.
Dodać rodzynki i miksować do połączenia.
Ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką forem do bab.
Przykryć formy folią spożywczą i grubszą ściereczką lub ręcznikiem i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny (albo i dłużej). Ciasto w formach powinno urosnąć do trzech czwartych objętości form.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piec około 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.
Wyjąć baby z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Wyjąć baby z formy i polukrować je (ja zrobiłam lukier z rumu i soku z cytryny) lub obsypać cukrem pudrem.
Przepis: Maria Marciszewska z książki "Kucharka szlachecka"

Moje uwagi
-babka dość szybko zrobiła się trochę sucha, tak po 1,5 dnia
-jak dla mnie na cała porcje starczyłoby 35g drożdży , ja robiłam z pół porcji i tyle dałam(35 g) , ale wg mnie to za dużo
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: