- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Pół wieku temu moja babcia zawsze na święta robiła 9 dużych bab i rozdawała sąsiadom w prezencie.Taki miała swój zwyczaj
Ja podzieliłam sobie przepis tak, żeby mi wyszły 1 lub 2 babki, ale może ktoś zrobi z całej porcji
40 żółtek
1,25 kg cukru
50 dag drożdży
80 dag masła
2-2,5 l mleka
4 kg mąki ( ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, dlatego nie od razu całość się wsypuje, należy ok. pół kg. odłożyć sobie i ew, w czasie wyrabiania dosypywać)
Po moim zmniejszeniu porcji ( na 2 babki):
8-10 żółtek
1-1,5 szkl.cukru
8 dag drożdży
20 dag masła
1/2 l. mleka
1 kg mąki
szczypta soli
Z drożdży, części mleka i mąki zrobić zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do miski z mąką dodać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka (stopniowo), sól. Dobrze wyrobić, na koniec rozpuszczone lekko ciepłe masło, jeszcze trochę wyrabiać.
Można dodać jakiś aromat, rodzynki, skórkę pomarańczową.
Zostawić w cieple do rośnięcia, aż podwoi objętość. Wyłożyć do formy (lub dwóch) babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić jeszcze raz do rośnięcia. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 220-250 stopni ok. 45 minut (czas i temp. dostosować do swojego piekarnika)** . Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu można polukrować.
edycja: ** w obecnym moim piekarniku piekę w temp. ok 160 stopni.

40 żółtek
1,25 kg cukru
50 dag drożdży
80 dag masła
2-2,5 l mleka
4 kg mąki ( ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, dlatego nie od razu całość się wsypuje, należy ok. pół kg. odłożyć sobie i ew, w czasie wyrabiania dosypywać)
Po moim zmniejszeniu porcji ( na 2 babki):
8-10 żółtek
1-1,5 szkl.cukru
8 dag drożdży
20 dag masła
1/2 l. mleka
1 kg mąki
szczypta soli
Z drożdży, części mleka i mąki zrobić zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do miski z mąką dodać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka (stopniowo), sól. Dobrze wyrobić, na koniec rozpuszczone lekko ciepłe masło, jeszcze trochę wyrabiać.
Można dodać jakiś aromat, rodzynki, skórkę pomarańczową.
Zostawić w cieple do rośnięcia, aż podwoi objętość. Wyłożyć do formy (lub dwóch) babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić jeszcze raz do rośnięcia. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 220-250 stopni ok. 45 minut (czas i temp. dostosować do swojego piekarnika)** . Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu można polukrować.
edycja: ** w obecnym moim piekarniku piekę w temp. ok 160 stopni.
Ostatnią edycję dokonał moderator: