Baba Wielkanocna

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Ciasto:

20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej margaryny
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( ja dodaje tylko skórke pomarańczową)


Pokaż załącznik 24383



Wykonanie:

1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyzki spityrusu ( moczyć 30 minut)

2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem,po czym kolejno dodawać jajka , ciągle ubijając

3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej ( mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast)

4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki ( bez wody , w której się moczyły)

5.Foremkę babkową natłuścić margaryną ,wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.



Pokaż załącznik 24384

Pokaż załącznik 24385



Lukier:

20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa


Cukier puder przesiać,pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszaląc , soku dolać tyle aby lukier był gęsty.
Wystudzone ciasto polewac lukrem . Poczekać aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babke jeszcze raz, po czym posypać babke skórką pomarańczową
Jeśli lukier zgęstnieje , można go ponownie rozpuścić w gorącej kapieli wodnej.


Pokaż załącznik 24386

Pokaż załącznik 24387

Przepis troche nie na czasie ale z niego można bez problemu zrobić ciasto w zwykłej foremce.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy