Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba wielkanocna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="myszka" data-source="post: 98939" data-attributes="member: 226"><p><strong>Baba wielkanocna</strong></p><p> </p><p>50 dag mąki, </p><p>5 dag drożdży świeżych, </p><p>10 dag masła, </p><p>5 żółtek, </p><p>15 dag cukru, </p><p>0,25 l mleka, </p><p>rodzynki, </p><p>cukier waniliowy, </p><p>skórka cytrynowa, </p><p>szczypta soli. </p><p>Zaczynamy od przygotowania rozczynu z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie, po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki .Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, lub też lukrujemy. </p><p></p><p>przepis jest na jedna duza formę lub 2 mniejsze o srednicy /takie 22cm/</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="myszka, post: 98939, member: 226"] [B]Baba wielkanocna[/B] 50 dag mąki, 5 dag drożdży świeżych, 10 dag masła, 5 żółtek, 15 dag cukru, 0,25 l mleka, rodzynki, cukier waniliowy, skórka cytrynowa, szczypta soli. Zaczynamy od przygotowania rozczynu z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i paru łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, mleko i wyrośnięty rozczyn, mieszamy wszystko dokładnie, po trochu wlewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Do wyrobionego ciasta dodajemy opłukane rodzynki .Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość, pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem, lub też lukrujemy. przepis jest na jedna duza formę lub 2 mniejsze o srednicy /takie 22cm/ [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba wielkanocna
Top
Bottom