BABECZKI CZEKOLADOWO-KAWOWE Z KREMEM MASCARPONE
Babeczki są absolutnie przepyszne! Mocno czekoladowe z czekoladowo-kawową polewą oraz kremem z mascarpone. Trochę przy nich "zabawy", ale są tego warte!
Można je piec w tradycyjnych foremkach do muffinek, ale według mnie duuużo lepiej prezentują się w szklanych naczynkach (ja wykorzystałam do tego celu świeczniki z IKEA - 4 zł/4 szt)
Przepis znalazłam na angielsko-języcznym blogu Spoonful.
W przepisie miary były podane w filiżankach (cup) = 240 ml
Ja podaję po przeliczeniu
Składniki: (na około 15-20 babeczek)
120 ml mleka
6 łyżek kakao
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
190 g mąki luksusowej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
170 g masła
200g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki
1/3 szklanki ziaren kawy - rozgniecionych
1 tabliczka (200 g) gorzkiej czekolady
250 g (małe opakowanie) sera Mascarpone
2-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Pieczenie babeczek
Nagrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni.
W małym rondelku wymieszać mleko z kakao, kawą rozpuszczalną i 60 ml wody i zagotować, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się kawy i kakao. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z sodą i solą.
Ubić mikserem masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywając ubijania.
Do masy maślano-jajecznej dodawać na przemian (po 1/3) suche składniki (mąka+soda+sól) oraz płynne (mleko+kakao+kawa rozpuszczalna).
Masa może się lekko zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy.
Napełnić foremki do połowy wysokości i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 18-20 minut, do czasu aż wsadzony w środek patyczek będzie suchy.
Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Sos czekoladowo-kawowy
½ szklanki śmietany kremówki mocno zagrzać z dodatkiem rozgniecionych ziaren kawy (można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na gazie). Pozostawić na 10 minut aby śmietana przeszła zapachem kawy, a następnie przecedzić przez gęste sitko.
Gorzką czekoladę połamać na małe kawałeczki i zalać gorącą śmietaną. Mieszać aż się całkowicie rozpuści i powstanie gładki sos czekoladowy.
Sosem posmarować upieczone wcześniej babeczki.
Krem z mascarpone
Ubić ½ szklanki śmietany kremówki z dodatkiem cukru (do smaku). Delikatnie wymieszać z serem Mascarpone. Udekorować babeczki kremem. (Ja dodałam jeszcze 1 łyżkę koniaku._ Babeczki można dodatkowo oprószyć kakao.
Smacznego
Babeczki są absolutnie przepyszne! Mocno czekoladowe z czekoladowo-kawową polewą oraz kremem z mascarpone. Trochę przy nich "zabawy", ale są tego warte!
Można je piec w tradycyjnych foremkach do muffinek, ale według mnie duuużo lepiej prezentują się w szklanych naczynkach (ja wykorzystałam do tego celu świeczniki z IKEA - 4 zł/4 szt)
Przepis znalazłam na angielsko-języcznym blogu Spoonful.
W przepisie miary były podane w filiżankach (cup) = 240 ml
Ja podaję po przeliczeniu
Składniki: (na około 15-20 babeczek)
120 ml mleka
6 łyżek kakao
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
190 g mąki luksusowej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
170 g masła
200g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki
1/3 szklanki ziaren kawy - rozgniecionych
1 tabliczka (200 g) gorzkiej czekolady
250 g (małe opakowanie) sera Mascarpone
2-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Pieczenie babeczek
Nagrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni.
W małym rondelku wymieszać mleko z kakao, kawą rozpuszczalną i 60 ml wody i zagotować, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się kawy i kakao. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z sodą i solą.
Ubić mikserem masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywając ubijania.
Do masy maślano-jajecznej dodawać na przemian (po 1/3) suche składniki (mąka+soda+sól) oraz płynne (mleko+kakao+kawa rozpuszczalna).
Masa może się lekko zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy.
Napełnić foremki do połowy wysokości i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 18-20 minut, do czasu aż wsadzony w środek patyczek będzie suchy.
Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Sos czekoladowo-kawowy
½ szklanki śmietany kremówki mocno zagrzać z dodatkiem rozgniecionych ziaren kawy (można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na gazie). Pozostawić na 10 minut aby śmietana przeszła zapachem kawy, a następnie przecedzić przez gęste sitko.
Gorzką czekoladę połamać na małe kawałeczki i zalać gorącą śmietaną. Mieszać aż się całkowicie rozpuści i powstanie gładki sos czekoladowy.
Sosem posmarować upieczone wcześniej babeczki.
Krem z mascarpone
Ubić ½ szklanki śmietany kremówki z dodatkiem cukru (do smaku). Delikatnie wymieszać z serem Mascarpone. Udekorować babeczki kremem. (Ja dodałam jeszcze 1 łyżkę koniaku._ Babeczki można dodatkowo oprószyć kakao.
Smacznego