Niewypróbowane jeszcze, ale mam zamiar
Przepis z książki pt. "Na Gwiazdkę", chyba Małgorzaty Musierowicz
Składniki:
4 całe jaja
1 żółtko
1/2 kostki masła
35 dag cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 paczki proszku do pieczenia
- te składniki ubijamy razem w mikserze, zaczynając od jaj z cukrem (ubić do białości) i roztopionego, letniego masła. Stopniowo, na zmianę, dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Do gotowego ciasta dodajemy:
skórkę otartą z 1 cytryny
10 dag migdałów w słupkach.
Ciastem napełniamy natłuszczone foremki i układamy na jego powierzchni suszone żurawiny( 15 dag wystarczy), lekko je przyciskając.
Pieczemy w temperaturze najwyżej 200 stopni. Po stwierdzeniu (próba patyczka!), że ciastka są gotowe, wyjmujemy je na chwile z pieca( nie wyłączając go!) i polewamy lukrem ukręconym z 1 białka i cukru pudru dodanego w takiej ilości (10-12 dag, zależnie od wielkości białka), by lukier dał się łatwo rozsmarować. Wsuwamy blachę na powrót do piekarnika i , zmniejszywszy znacznie ogień, pozwalamy, by lukier z wolna się zamienił w rozkosznie chrupiącą, bezową warstewkę w kolorze kawy z mlekiem.
Smacznego
Przepis z książki pt. "Na Gwiazdkę", chyba Małgorzaty Musierowicz
Składniki:
4 całe jaja
1 żółtko
1/2 kostki masła
35 dag cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 paczki proszku do pieczenia
- te składniki ubijamy razem w mikserze, zaczynając od jaj z cukrem (ubić do białości) i roztopionego, letniego masła. Stopniowo, na zmianę, dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Do gotowego ciasta dodajemy:
skórkę otartą z 1 cytryny
10 dag migdałów w słupkach.
Ciastem napełniamy natłuszczone foremki i układamy na jego powierzchni suszone żurawiny( 15 dag wystarczy), lekko je przyciskając.
Pieczemy w temperaturze najwyżej 200 stopni. Po stwierdzeniu (próba patyczka!), że ciastka są gotowe, wyjmujemy je na chwile z pieca( nie wyłączając go!) i polewamy lukrem ukręconym z 1 białka i cukru pudru dodanego w takiej ilości (10-12 dag, zależnie od wielkości białka), by lukier dał się łatwo rozsmarować. Wsuwamy blachę na powrót do piekarnika i , zmniejszywszy znacznie ogień, pozwalamy, by lukier z wolna się zamienił w rozkosznie chrupiącą, bezową warstewkę w kolorze kawy z mlekiem.
Smacznego