Babeczki pomarańczowe w czekoladowej polewie
Autor (źródełko): przepis pochodzi z programu 'Bosonoga Contessa'
Składniki:
2 średnie pomarańcze
1/2 kostki masła (w temp. pokojowej, ja daję 1/2 kostki kasi)
1 szklanka cukru
2 jajka (w temp. pokojowej)
1 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki soku pomarańczowego
80 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka czekolady (lub groszku czekoladowego)
SYROP POMARAŃCZOWY
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki cukru
POLEWA
20 dkg czekolady
1/2 szklanki kremówki
Wykonanie:
Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy.
Mikserem utrzeć na jednolitą masę masło z cukrem. Dodać po kolei jajka i skórkę pomarańczową (garść). Wymieszać.
Suche składniki przesiać przez sito: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do dużego kubka wycisnąć sok z pomarańczy, dolać do niego maślanki. Wymieszać. Nie należy się przejmować jeśli się zetnie. Dodać wanilię.
Włączyć mikser na wolne obroty. Do jajek z cukrem najpierw wsypać 1/3 składników suchych, potem dolać składniki płynne (około połowy), potem resztę składników suchych - zostawić troszkę na koniec, wlać resztę składników płynnych, i wsypać resztkę mąki.
Czekoladę posiekać ma drobne kawałki, wsypać do miski. Dodać garść mąki, przemieszać. Dzięki temu czekolada nie opadnie na dno. Wrzucić tak przygotowaną czekoladą do masy. Wymieszać łyżką.
Ciasto nakładać łyżką do lodów do foremek. Ja używam takich metalowych do babeczek, one mają 8 cm na górze.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
Po upieczeniu wyłożyć babeczki na blachę do góry dnem, poczekać aż ostygną.
Babeczki można posypać cukrem-pudrem i jeść. Albo nasączyć syropem i polać polewą.
Przygotowanie syropu pomarańczowego:
Ze świeżej pomarańczy wycisnąć sok, wlać do rondelka. Dodać cukier, wstawić na mały ogień. Gotować aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Powoli gorącym syropem polać babeczki.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wsypać do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Dolać śmietanę, zostawić na parę minut co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Powstanie gęsta jednolita masa, wtedy polewa jest gotowa.
Gdy polewa jest za gęsta dolewamy śmietany, jeśli za rzadka - należy dodać czekoladę.
Polewą polać babeczki.
U mnie zazwyczaj kończy się na posypaniu cukrem pudrem
Na zdjęciu babeczki są bez czekolady bo zapomniałam jej dodać i 'poobgryzane' bo 'przyspawały' mi się do foremek
Zawsze robię w metalowych a dziś pokusiło mnie żeby je zrobić w takich innych.
Autor (źródełko): przepis pochodzi z programu 'Bosonoga Contessa'
Składniki:
2 średnie pomarańcze
1/2 kostki masła (w temp. pokojowej, ja daję 1/2 kostki kasi)
1 szklanka cukru
2 jajka (w temp. pokojowej)
1 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki soku pomarańczowego
80 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka czekolady (lub groszku czekoladowego)
SYROP POMARAŃCZOWY
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki cukru
POLEWA
20 dkg czekolady
1/2 szklanki kremówki
Wykonanie:
Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy.
Mikserem utrzeć na jednolitą masę masło z cukrem. Dodać po kolei jajka i skórkę pomarańczową (garść). Wymieszać.
Suche składniki przesiać przez sito: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do dużego kubka wycisnąć sok z pomarańczy, dolać do niego maślanki. Wymieszać. Nie należy się przejmować jeśli się zetnie. Dodać wanilię.
Włączyć mikser na wolne obroty. Do jajek z cukrem najpierw wsypać 1/3 składników suchych, potem dolać składniki płynne (około połowy), potem resztę składników suchych - zostawić troszkę na koniec, wlać resztę składników płynnych, i wsypać resztkę mąki.
Czekoladę posiekać ma drobne kawałki, wsypać do miski. Dodać garść mąki, przemieszać. Dzięki temu czekolada nie opadnie na dno. Wrzucić tak przygotowaną czekoladą do masy. Wymieszać łyżką.
Ciasto nakładać łyżką do lodów do foremek. Ja używam takich metalowych do babeczek, one mają 8 cm na górze.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
Po upieczeniu wyłożyć babeczki na blachę do góry dnem, poczekać aż ostygną.
Babeczki można posypać cukrem-pudrem i jeść. Albo nasączyć syropem i polać polewą.
Przygotowanie syropu pomarańczowego:
Ze świeżej pomarańczy wycisnąć sok, wlać do rondelka. Dodać cukier, wstawić na mały ogień. Gotować aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Powoli gorącym syropem polać babeczki.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wsypać do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Dolać śmietanę, zostawić na parę minut co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Powstanie gęsta jednolita masa, wtedy polewa jest gotowa.
Gdy polewa jest za gęsta dolewamy śmietany, jeśli za rzadka - należy dodać czekoladę.
Polewą polać babeczki.
U mnie zazwyczaj kończy się na posypaniu cukrem pudrem



Na zdjęciu babeczki są bez czekolady bo zapomniałam jej dodać i 'poobgryzane' bo 'przyspawały' mi się do foremek

Ostatnią edycję dokonał moderator: