niestety nie wiem kto jest ich autorem
ale może ktoś się znajdzie
ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) maki,
15 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
3 zóltka
krem:
1 1/2 szklanki mleka,
2 cale jaja,
2 zóltka,
15 dag (8 lyzek) cukru,
lyzka maki ziemniaczanej,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
Make przesiac na stolnice i posiekac z tluszczem. Dodac cukier puder i zóltka. Szybko zagniesc ciasto i schlodzic je w lodówce (30-60 min). Foremki starannie wylepic ciastem. Przygotowac krem. Zagotowac mleko. Jaja i zóltka utrzec z cukrem, cukrem anilinowym i maka ziemniaczana. Wrzace mleko wlewac cienkim strumieniem do utartych zóltek, ciagle mieszajac. Naczynie ustawic na parze i nie przerywajac mieszania zagescic krem. Ostudzony krem nalozyc do foremek z ciastem. Foremki przykryc krazkami z ciasta dokladnie zacisnac brzegi, nakluc widelcem, wstawic do goracego piekarnika i upiec na zloty kolor.

ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) maki,
15 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
3 zóltka
krem:
1 1/2 szklanki mleka,
2 cale jaja,
2 zóltka,
15 dag (8 lyzek) cukru,
lyzka maki ziemniaczanej,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
Make przesiac na stolnice i posiekac z tluszczem. Dodac cukier puder i zóltka. Szybko zagniesc ciasto i schlodzic je w lodówce (30-60 min). Foremki starannie wylepic ciastem. Przygotowac krem. Zagotowac mleko. Jaja i zóltka utrzec z cukrem, cukrem anilinowym i maka ziemniaczana. Wrzace mleko wlewac cienkim strumieniem do utartych zóltek, ciagle mieszajac. Naczynie ustawic na parze i nie przerywajac mieszania zagescic krem. Ostudzony krem nalozyc do foremek z ciastem. Foremki przykryc krazkami z ciasta dokladnie zacisnac brzegi, nakluc widelcem, wstawic do goracego piekarnika i upiec na zloty kolor.