Babeczki śmietankowe

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
babeczkismietankowa.JPG

Kilka podobnych przepisów jest, ale dodam i ten, skoro już wypróbowany.
icon_smile.gif
Przepis pochodzi z książki H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego - "Ciasta słodkie i wytrawne". Stara, sprawdzona książka. Lekko zmodyfikowałam krem, bo wyszedłby ulepek. Jest napisane, że powinno wyjść 25 babeczek, ale mi wyszło 19. Może kwestia wielkości foremek i grubości krążków. :]

34 dag mąki

20 dag zimnego tłuszczu (najlepiej 10 dag masła i 10 margaryny)

10 dag cukru pudru

3 żółtka

Składniki posiekać ze sobą i szybko zagnieść. Na pół godziny schować do lodówki. A w międzyczasie...

Krem:

0,5 l mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy (16 g, albo mniej, jeśli dajemy ekstrakt)

ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)

10 dag cukru

2 żółtka i 2 całe jajka



Mleko zagotować. Jajka i żółtka utrzeć z cukrami i ekstraktem, oraz mąką ziemniaczaną. Cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko, jednocześnie szybko mieszając masę. Przelać spowrotem do garnka i zagęścić na małym ogniu, ubijając lekko trzepaczką, najlepiej rózgą.

Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Krązkami wylepiać natłuszczone foremki do babeczek. Nakładać krem (około 1 łyżki, nie za dużo, bo babeczki popękają!). Przykrywać krązkami ciasta, posmarowanymi z brzegu zimną wodą. Dobrze dokleić brzegi.

Piec około 20 minut w 190 stopniach.

Po ostudzeniu polukrować.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy