- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
Ciasto:
30 dag miękkiego masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
15 dag mielonych orzechów
125 ml mleka
20 dag cukru
20 dag masła
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić foremki do babeczek, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temperaturze 190 st. C na złoty kolor. Mleko, zmielone orzechy i cukier zagotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową. Upieczone babeczki wypełnić masą. Można udekorować bitą śmietaną.

30 dag miękkiego masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
15 dag mielonych orzechów
125 ml mleka
20 dag cukru
20 dag masła
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić foremki do babeczek, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temperaturze 190 st. C na złoty kolor. Mleko, zmielone orzechy i cukier zagotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową. Upieczone babeczki wypełnić masą. Można udekorować bitą śmietaną.
