- Sty 15, 2006
- 37
- 0
- 0
No więc idą święta i powklejam tutaj przepisy z różnymi babkami , które kiedyś robiłam
Może was zainspirują Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego, więc zdjęć nie dodam
ale jakby ktoś zrobił jakieś ciacho to chętnie je chyba wszystkie obejrzymy
Babka cynamonowa
125g migdałów
25 dag mąki
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
25 dag cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
4 krople aromatu cytrynowego
1 łyżeczka cynamonu
100g rodzynek
Migdały zemleć. Formę babkową ( śr 21 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Mąkę przesiać z 3 płaskimi łyżeczkami proszku. Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ciasta dodać: 4 jajka, 4 krople aromatu i 1 łyżeczkę cynamonu, całość utrzeć. Dodać rodzynki.
Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 160-170C ok. 75 min.
Smacznego



Babka cynamonowa
125g migdałów
25 dag mąki
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
25 dag cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
4 krople aromatu cytrynowego
1 łyżeczka cynamonu
100g rodzynek
Migdały zemleć. Formę babkową ( śr 21 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Mąkę przesiać z 3 płaskimi łyżeczkami proszku. Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ciasta dodać: 4 jajka, 4 krople aromatu i 1 łyżeczkę cynamonu, całość utrzeć. Dodać rodzynki.
Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 160-170C ok. 75 min.
Smacznego