- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Babka cytrynowa z mascarpone
Potrzebowałam babeczek do święconki i na prezenty i w tym roku zdecydowałam się na ten przepis:https://lagrandepiccolacuoca.com/cytrynowa-babka-z-mascarpone/
Wyszły smaczne, wilgotne i długo utrzymujące świeżość, więc z czystym sumieniem mogę go polecić.

SKŁADNIKI
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 16 g proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- 2 cytryny
- PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ( grzałki góra dół) lub 175°C (piekarnik z termoobiegiem).
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia (u mnie była to forma na sześć mini -babek).
- Do przygotowania babki wykorzystujemy 2 miski.
- Do pierwszej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
- W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny.
- Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej, następnie dodajemy mascarpone. Całość mieszamy do połączenia się składników.
- Na koniec stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i pieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam około 30 minut).
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypujemy np. cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową (ja swoje babeczki oblałam cienką warstwą cytrynowego lukru).