Babka cytrynowa z mascarpone

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,986
573
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański

Babka cytrynowa z mascarpone​

Potrzebowałam babeczek do święconki i na prezenty i w tym roku zdecydowałam się na ten przepis:
https://lagrandepiccolacuoca.com/cytrynowa-babka-z-mascarpone/
Wyszły smaczne, wilgotne i długo utrzymujące świeżość, więc z czystym sumieniem mogę go polecić.

babeczki cytrynowe z mascaropne.jpg

SKŁADNIKI​

  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 cytryny

  • PRZYGOTOWANIE
    1. Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej.
    2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ( grzałki góra dół) lub 175°C (piekarnik z termoobiegiem).
    3. Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia (u mnie była to forma na sześć mini -babek).
    4. Do przygotowania babki wykorzystujemy 2 miski.
    5. Do pierwszej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
    6. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny.
    7. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej, następnie dodajemy mascarpone. Całość mieszamy do połączenia się składników.
    8. Na koniec stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy.
    9. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i pieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam około 30 minut).
    10. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
    11. Przed podaniem ciasto posypujemy np. cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową (ja swoje babeczki oblałam cienką warstwą cytrynowego lukru).
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,986
573
113
Moje miało 71%.
Przyznam się bez bicia, że sprawdziłam dopiero po przeczytaniu Twojego pytania. :)
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Ja też zapisałam, może okazać sie ważne. Widziałam kiedys, że ma 40% i od tego czasu nawet nie patrzyłam na etykietę.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,986
573
113
Na pewno ważne jest to w przypadku deserów typu tiramisu, gdzie warunkiem sukcesu jest ubicie mascarpone na sztywno, ale myślę, że w przypadku babki to nie ma aż tak dużego znaczenia, skoro robi się ją z powodzeniem na śmietanie czy jogurcie. Muszę się jednak w końcu nauczyć sprawdzać tę wartość przed zakupem, zwłaszcza, że się już raz nacięłam na zbyt chude mascarpone i z ciekawości upiec tę babkę z mniej tłustym serkiem.