- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
To jest moja ulubiona babka, wilgotna, miękka i bardzo puszysta, doskonała sama w sobie lub z dodatkiem polewy czekoladowej, autorem przepisu jest bajaderka:
http://www.mniammniam.com/Babka_czekoladowa-1747p.html
Składniki:
4 jajka
1 2/3 szklanki cukru (ja daję 1 szklankę, bo nie lubię zbyt słodkich ciast)
250 g masła
1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżki stołowej proszku do pieczenia
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich (niekoniecznie, moja jest zawsze bez orzechów)
Polewa (owieczki):
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać z bułką tartą. Masło ubić z połową cukru, dodawać kolejno po jednym żółtka, a następnie powoli herbatę, połączyć z mąką, kakao i bułką tartą. Ubić białka na sztywno z drugą połową cukru (dzięki temu piana jest mocniejsza) i delikatnie połączyć z ciastem. Piec w formie z kominkiem o średnicy 26 cm przez 50-70 minut. Babkę zostawić po upieczeniu w formie przez 15-20 minut, a następnie wyjąć i zostawić na drucianej siatce do całkowitego ostudzenia. Składniki polewy umieścić w rondelku, podgrzewać ciągle mieszając tylko do połączenia składników. Lubię tą polewę, bo ładnie się błyszczy, zastyga, ale jest elastyczna, ładnie się kroi, no i przede wszystkim jest bardzo smaczna
.
Moje uwagi:
Masło z cukrem musi być bardzo dobrze ubite, ja ustawiam minutnik na 5 minut i dopiero potem zaczynam dodawać żółtka, herbatę trzeba dodawać powoli po 1 łyżce.
http://www.mniammniam.com/Babka_czekoladowa-1747p.html
Składniki:
4 jajka
1 2/3 szklanki cukru (ja daję 1 szklankę, bo nie lubię zbyt słodkich ciast)
250 g masła
1 szklanka mocnej wystudzonej herbaty
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżki stołowej proszku do pieczenia
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich (niekoniecznie, moja jest zawsze bez orzechów)
Polewa (owieczki):
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i wymieszać z bułką tartą. Masło ubić z połową cukru, dodawać kolejno po jednym żółtka, a następnie powoli herbatę, połączyć z mąką, kakao i bułką tartą. Ubić białka na sztywno z drugą połową cukru (dzięki temu piana jest mocniejsza) i delikatnie połączyć z ciastem. Piec w formie z kominkiem o średnicy 26 cm przez 50-70 minut. Babkę zostawić po upieczeniu w formie przez 15-20 minut, a następnie wyjąć i zostawić na drucianej siatce do całkowitego ostudzenia. Składniki polewy umieścić w rondelku, podgrzewać ciągle mieszając tylko do połączenia składników. Lubię tą polewę, bo ładnie się błyszczy, zastyga, ale jest elastyczna, ładnie się kroi, no i przede wszystkim jest bardzo smaczna

Moje uwagi:
Masło z cukrem musi być bardzo dobrze ubite, ja ustawiam minutnik na 5 minut i dopiero potem zaczynam dodawać żółtka, herbatę trzeba dodawać powoli po 1 łyżce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: