- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Nie wiem, czemu górnicza - może dlatego, że nawet górnikowi się uda ( jeśli go żona poinstruuje)...?
Potrzebne są:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
pół kostki margaryny
jajo
szklanka cukru
2 łyżki słodkiego dżemu
2 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka kakao
(lub 1,5 - 2 łyżeczki przyprawy do pierników)
opcjonalnie: rodzynki i posiekane orzechy
I teraz robota (najlepiej przy pomocy robota
):
Margarynę, jajo, cukier i dżem zmiksować na gładką masę.
Dodać cynamon i i kakao lub przyprawę do pierników, oraz mąkę, mleko i sodę i szybko zmiksować. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać.
Przelać do foremki standardowo posmarowanej i posypanej i piec ok. godziny w temp. ok. 180 st.
Po wyjęciu - jeszcze ciepłe - posypać cukrem pudrem.
Jest to pierwsze ciasto samodzielnie (tylko z moim ustnym instruktażem) zrobione przez mojego męża. I się udało! Ale się cieszył...
A przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Potrzebne są:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
pół kostki margaryny
jajo
szklanka cukru
2 łyżki słodkiego dżemu
2 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka kakao
(lub 1,5 - 2 łyżeczki przyprawy do pierników)
opcjonalnie: rodzynki i posiekane orzechy
I teraz robota (najlepiej przy pomocy robota
Margarynę, jajo, cukier i dżem zmiksować na gładką masę.
Dodać cynamon i i kakao lub przyprawę do pierników, oraz mąkę, mleko i sodę i szybko zmiksować. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać.
Przelać do foremki standardowo posmarowanej i posypanej i piec ok. godziny w temp. ok. 180 st.
Po wyjęciu - jeszcze ciepłe - posypać cukrem pudrem.
Jest to pierwsze ciasto samodzielnie (tylko z moim ustnym instruktażem) zrobione przez mojego męża. I się udało! Ale się cieszył...
A przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego.