Witam
To jest wg. mnie jeden z lepszych przepisów na ciasto jogurtowe
Podał mi go ktoś jeszcze ze starego mniama, niestety nie wiem kto
przepis trochę przeze mnie zmieniony
ciasto wychodzi praktycznie zawsze
dziś znajomi przychodzą i tak sobie o nim przypomniałam, szukałam wśród tutejszych przepisów i go nie zauważyłam, a może komuś się przyda? Naprawdę świetny
Składniki:
4 jajka
450 g mąki pszennej
ok 320 g cukru + cukier waniliowy tak by razem było ok 350g
300 ml jogurtu naturalnego bez cukru (ostatnio trudno zdobyć jogurt naturalny z cukrem
nawet jak sie taki chce
)
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek, raz dałam pokrojone na kawałki suszone morele, rewelacja!
przygotowanie
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż ręka zaczyna odpadać
czyli przez ok 10 minut (czas ubijania podobno jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, dość dokładnie wymieszać, potem wlać olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (lub bułką tartą, jak kto woli) sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polwa, albo lukrem
ja wolę z lukrem
smacznego

To jest wg. mnie jeden z lepszych przepisów na ciasto jogurtowe




Składniki:
4 jajka
450 g mąki pszennej
ok 320 g cukru + cukier waniliowy tak by razem było ok 350g
300 ml jogurtu naturalnego bez cukru (ostatnio trudno zdobyć jogurt naturalny z cukrem

200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek, raz dałam pokrojone na kawałki suszone morele, rewelacja!
przygotowanie
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż ręka zaczyna odpadać
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, dość dokładnie wymieszać, potem wlać olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (lub bułką tartą, jak kto woli) sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polwa, albo lukrem


smacznego
