- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Nigdy mnie nie zawiodła, nigdy nie sprawiła przykrej niespodzianki w postaci zakalca, jak to miały w zwyczaju inne majonezowe babki. Jest pyszna, robi się ją bardzo szybko, zawsze niezawodna. Dlatego też robię ją ściśle według przepisu, niczego w nim nie zmieniając - nie ma potrzeby zmieniać tego, co jest idealne. Bardzo ją polecam, a przepis mam stąd: http://herezjekuchenne.blogspot.com/2011/0...ani-magosi.html
Przepis podaję tak, jak podała go Autorka bloga:
Babka pani Małgosi
4 jajka
1 szklanka (typu duralex = ok. 160 g) cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1/2 szklanki (typu duralex = ok. 80 g) mąki pszennej
3/4 szklanki (typu duralex = ok. 120 g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka kakao
4 łyżki majonezu
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (rada Pani Małgosi: ręcznie trzepaczką). Dodać majonez i ponownie delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej foremki (np. keksówki nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) pozostawiając część (np. 2-3 łyżki) w celu połączenia z kakao. Pozostałą część również wlać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C-200°C przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika wykonać test suchego patyczka dla pewności.
Nie wiem, dlaczego nie mogę pokazać zdjęcia swojej babki, od pewnego czasu nie mogę wklejać zdjęć.
Przepis podaję tak, jak podała go Autorka bloga:
Babka pani Małgosi
4 jajka
1 szklanka (typu duralex = ok. 160 g) cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1/2 szklanki (typu duralex = ok. 80 g) mąki pszennej
3/4 szklanki (typu duralex = ok. 120 g) mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka kakao
4 łyżki majonezu
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (rada Pani Małgosi: ręcznie trzepaczką). Dodać majonez i ponownie delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej foremki (np. keksówki nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) pozostawiając część (np. 2-3 łyżki) w celu połączenia z kakao. Pozostałą część również wlać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C-200°C przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika wykonać test suchego patyczka dla pewności.
Nie wiem, dlaczego nie mogę pokazać zdjęcia swojej babki, od pewnego czasu nie mogę wklejać zdjęć.