Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka majonezowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1204643" data-attributes="member: 5092"><p>Nigdy mnie nie zawiodła, nigdy nie sprawiła przykrej niespodzianki w postaci zakalca, jak to miały w zwyczaju inne majonezowe babki. Jest pyszna, robi się ją bardzo szybko, zawsze niezawodna. Dlatego też robię ją ściśle według przepisu, niczego w nim nie zmieniając - nie ma potrzeby zmieniać tego, co jest idealne. Bardzo ją polecam, a przepis mam stąd: <a href="http://herezjekuchenne.blogspot.com/2011/04/babka-pani-magosi.html" target="_blank">http://herezjekuchenne.blogspot.com/2011/0...ani-magosi.html</a></p><p>Przepis podaję tak, jak podała go Autorka bloga:</p><p></p><p><strong>Babka pani Małgosi </strong></p><p> </p><p> 4 jajka</p><p> 1 szklanka (typu duralex = ok. 160 g) cukru</p><p> 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p> 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)</p><p> 1/2 szklanki (typu duralex = ok. 80 g) mąki pszennej</p><p> 3/4 szklanki (typu duralex = ok. 120 g) mąki ziemniaczanej</p><p> 1 czubata łyżeczka kakao</p><p> 4 łyżki majonezu</p><p>Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (rada Pani Małgosi: ręcznie trzepaczką). Dodać majonez i ponownie delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej foremki (np. keksówki nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) pozostawiając część (np. 2-3 łyżki) w celu połączenia z kakao. Pozostałą część również wlać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C-200°C przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika wykonać test suchego patyczka dla pewności.</p><p>Nie wiem, dlaczego nie mogę pokazać zdjęcia swojej babki, od pewnego czasu nie mogę wklejać zdjęć.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1204643, member: 5092"] Nigdy mnie nie zawiodła, nigdy nie sprawiła przykrej niespodzianki w postaci zakalca, jak to miały w zwyczaju inne majonezowe babki. Jest pyszna, robi się ją bardzo szybko, zawsze niezawodna. Dlatego też robię ją ściśle według przepisu, niczego w nim nie zmieniając - nie ma potrzeby zmieniać tego, co jest idealne. Bardzo ją polecam, a przepis mam stąd: [URL="http://herezjekuchenne.blogspot.com/2011/04/babka-pani-magosi.html"]http://herezjekuchenne.blogspot.com/2011/0...ani-magosi.html[/URL] Przepis podaję tak, jak podała go Autorka bloga: [B]Babka pani Małgosi [/B] 4 jajka 1 szklanka (typu duralex = ok. 160 g) cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki (typu duralex = ok. 80 g) mąki pszennej 3/4 szklanki (typu duralex = ok. 120 g) mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka kakao 4 łyżki majonezu Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (rada Pani Małgosi: ręcznie trzepaczką). Dodać majonez i ponownie delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej foremki (np. keksówki nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) pozostawiając część (np. 2-3 łyżki) w celu połączenia z kakao. Pozostałą część również wlać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C-200°C przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika wykonać test suchego patyczka dla pewności. Nie wiem, dlaczego nie mogę pokazać zdjęcia swojej babki, od pewnego czasu nie mogę wklejać zdjęć. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka majonezowa
Top
Bottom