- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Babka marcepanowa
Źródło przepisu - http://www.mojewypieki.com/post/babka-z-marcepanem
Składniki:
150 g masy marcepanowej
150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
3 jajka
100 g drobnego cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia:
Wykonanie:
Wszyskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (lepiej ściera się schłodzony).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, startym marcepanem (uważając, by się znów nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę, wymieszać szpatułką.
Formę na babkę z kominkiem (21 cm średnicy i 11 cm wysokości) dobrze natłuścić, oprószyć mąką pszenną. Przelać ciasto.
Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
Moja wersja:
Zamiast mielonych orzechów, dałam migdały. Zaryzykowałam zwiększenie ilości masy marcepanowej do 200g, mimo, iż autorka tego nie polecała.
Zrezygnowałam z dodatku przyprawy do pierników, za to chlupnęłam nieco amaretto.
Zrobiłam też inaczej - miękki marcepan utarłam z cukrem waniliowym, żółtkami i śmietanką, dodałam suche składniki (w tym mąkę orkiszową), a na końcu pianę z białek ubitych z resztą cukru.
Piekłam w formie na 6 mini -babeczek w 180 stopniach około 35 minut.
Bardzo smaczna i długo utrzymująca świeżość.

Źródło przepisu - http://www.mojewypieki.com/post/babka-z-marcepanem
Składniki:
150 g masy marcepanowej
150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
3 jajka
100 g drobnego cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia:
Wykonanie:
Wszyskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (lepiej ściera się schłodzony).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, startym marcepanem (uważając, by się znów nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę, wymieszać szpatułką.
Formę na babkę z kominkiem (21 cm średnicy i 11 cm wysokości) dobrze natłuścić, oprószyć mąką pszenną. Przelać ciasto.
Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
Moja wersja:
Zamiast mielonych orzechów, dałam migdały. Zaryzykowałam zwiększenie ilości masy marcepanowej do 200g, mimo, iż autorka tego nie polecała.
Zrezygnowałam z dodatku przyprawy do pierników, za to chlupnęłam nieco amaretto.
Zrobiłam też inaczej - miękki marcepan utarłam z cukrem waniliowym, żółtkami i śmietanką, dodałam suche składniki (w tym mąkę orkiszową), a na końcu pianę z białek ubitych z resztą cukru.
Piekłam w formie na 6 mini -babeczek w 180 stopniach około 35 minut.
Bardzo smaczna i długo utrzymująca świeżość.
