- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Oto sprawdzony przepis na Pyszną Babke piaskową która odkąd żyje i pamiętam była i jest robiona w moim domu, czy to przez babcie czy mame.....
Przepis umieszczam na prośbe Zapałki.
15 dag mąki pszenej (u nas zawsze Zamojska)
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag masła
20 dag cukru pudru
4 duże jaja
1/2 paczki proszku do pieczenia (1 płaska łyżka)
3-4 łyżki mleka
sok i skórka z cytryny
Masło utrzeć dokładnie z cukrem,a następnie ucierać dalej dodając stopniowo żółtka.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy, ale w połowie dosypywania wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Dodać sok i skórkę z cytryny.
Wlać do uprzednio natłuszczonej formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 45- 50 min.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować, jak kto woli
Zdjęcie dopiero będzie przed świętami.
Przepis umieszczam na prośbe Zapałki.
15 dag mąki pszenej (u nas zawsze Zamojska)
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag masła
20 dag cukru pudru
4 duże jaja
1/2 paczki proszku do pieczenia (1 płaska łyżka)
3-4 łyżki mleka
sok i skórka z cytryny
Masło utrzeć dokładnie z cukrem,a następnie ucierać dalej dodając stopniowo żółtka.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy, ale w połowie dosypywania wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Dodać sok i skórkę z cytryny.
Wlać do uprzednio natłuszczonej formy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 45- 50 min.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować, jak kto woli

Zdjęcie dopiero będzie przed świętami.