Babka pistacjowa:
Ciasto:
4 łyżki kakao,
25 dkg mąki,
25 dkg masła,
25 dkg cukru pudru,
4 jaja,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej,
1 cytryna,
1 dkg proszku do pieczenia,
10 dkg zmielonych orzechów pistacjowych
kilkanaście orzechów pistacjowych do dekoracji
polewa czekoladowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć, dodajac kolejno: żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekaną skórkę cytrynową i sok z cytryny.
Do utartej masy wsypać mąkę, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
Formę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć 2/3 ciasta. Pozostale ciasto połączyc z 4 łyżkami kakao i zmielonymi pistacjami i włożyć na wierzch ciasta jasnego. Lekko mieszajac widelcem, zrobić spirale.
Piec ok. 1 godz w temp. 170-190*C.
Po wyjęciu i ostudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową i ozdabiamy ją pistacjami.
Smacznego
Ciasto:
4 łyżki kakao,
25 dkg mąki,
25 dkg masła,
25 dkg cukru pudru,
4 jaja,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej,
1 cytryna,
1 dkg proszku do pieczenia,
10 dkg zmielonych orzechów pistacjowych
kilkanaście orzechów pistacjowych do dekoracji
polewa czekoladowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć, dodajac kolejno: żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, posiekaną skórkę cytrynową i sok z cytryny.
Do utartej masy wsypać mąkę, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
Formę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć 2/3 ciasta. Pozostale ciasto połączyc z 4 łyżkami kakao i zmielonymi pistacjami i włożyć na wierzch ciasta jasnego. Lekko mieszajac widelcem, zrobić spirale.
Piec ok. 1 godz w temp. 170-190*C.
Po wyjęciu i ostudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową i ozdabiamy ją pistacjami.
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: