- Sty 15, 2006
- 37
- 0
- 0
Jest pyszna
i bardzo lubiana przez moją rodzinke
naprawde polecam
szkoda, że nie mam aparatu cyfrowego, zrobiłabym zdjęcia
Babka szwarcwaldzka
Składniki (16 porcji ):
- słoik wiśni
- 60ml wiśniówki
- 10 dag polewy czekoladowej
- 20 dag masła
- 30 dag cukru
- 5 jajek
- 40 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki kakao
- cukier waniliowy
Do Dekoracji :
- polewa lub lukier
- po 5 dag białej i gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Osączyć wiśnie, skropić połową wiśniówki. Stopić polewę. Lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po 1 jajku. Masę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z wiśniami, drugą ze stopioną czekoladą, łyżeczką kakao i cukrem waniliowym.
Jasne ciasto umieścić na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne. W kilku miejcach poskręcać ciasta widelcem. Piec 80 min. w temp. 175C.
Cukier puder rozmieszać z resztą wiśniówki i 20 ml wody. Połowę powstałego lukru zafarbować resztą kakao. Babkę polewać na zmianę białym i czarnym lukrem ( może to być także polewa do ciast
ja takiej częściej używam ). Na koniec posypać wiórkami białej i gorzkiej czekolady.
UWAGI:
Jeżeli ciasto mają jeść także dzieci to można nie dodawać do niego wiśniówki
Będzie wtedy delikatniejsze
Smacznego!




Babka szwarcwaldzka
Składniki (16 porcji ):
- słoik wiśni
- 60ml wiśniówki
- 10 dag polewy czekoladowej
- 20 dag masła
- 30 dag cukru
- 5 jajek
- 40 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki kakao
- cukier waniliowy
Do Dekoracji :
- polewa lub lukier
- po 5 dag białej i gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Osączyć wiśnie, skropić połową wiśniówki. Stopić polewę. Lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po 1 jajku. Masę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z wiśniami, drugą ze stopioną czekoladą, łyżeczką kakao i cukrem waniliowym.
Jasne ciasto umieścić na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne. W kilku miejcach poskręcać ciasta widelcem. Piec 80 min. w temp. 175C.
Cukier puder rozmieszać z resztą wiśniówki i 20 ml wody. Połowę powstałego lukru zafarbować resztą kakao. Babkę polewać na zmianę białym i czarnym lukrem ( może to być także polewa do ciast

UWAGI:
Jeżeli ciasto mają jeść także dzieci to można nie dodawać do niego wiśniówki


Smacznego!