- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Proporcje na foremkę o pojemności ok. 2l
200g masła w temperaturze pokojowej
50 g oleju
250g cukru
250g mąki pszennej ( 125g krupczatki i 125g luksusowej)
32 g cukru z wanilią
16g proszku do pieczenia ( dla mnie za dużo - w sensie, że smak przebija)
5 dużych jaj w temperaturze pokojowej ( 6 rozmiar M)
skórka otarta z 1 cytryny
250ml advocaata/adwokata
szczypta soli
Masło z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli utrzeć na gładką i puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku dobrze mieszając za każdym razem z masą.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać stopniowo do masy, na koniec zmniejszając obroty dodać skórkę z cytryny i adwokat. Dobrze wymieszać całość i wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem kryształem foremki . Piec ok. 45 min. w 180 stopniach.
Kroić i degustować następnego dnia dopiero.
Uwaga: ciasto dość mocno rośnie i potem opada. Nie wyjmować gorącego z formy! Poczekać aż przestygnie i będzie letnie.
(następnym razem dam mniej proszku albo zamienię go na cream of tartare)
200g masła w temperaturze pokojowej
50 g oleju
250g cukru
250g mąki pszennej ( 125g krupczatki i 125g luksusowej)
32 g cukru z wanilią
16g proszku do pieczenia ( dla mnie za dużo - w sensie, że smak przebija)
5 dużych jaj w temperaturze pokojowej ( 6 rozmiar M)
skórka otarta z 1 cytryny
250ml advocaata/adwokata
szczypta soli
Masło z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli utrzeć na gładką i puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku dobrze mieszając za każdym razem z masą.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać stopniowo do masy, na koniec zmniejszając obroty dodać skórkę z cytryny i adwokat. Dobrze wymieszać całość i wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem kryształem foremki . Piec ok. 45 min. w 180 stopniach.
Kroić i degustować następnego dnia dopiero.
Uwaga: ciasto dość mocno rośnie i potem opada. Nie wyjmować gorącego z formy! Poczekać aż przestygnie i będzie letnie.
(następnym razem dam mniej proszku albo zamienię go na cream of tartare)