- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16

Babka z kawą i wiśniami
Ciasto
6 jaj
1 kostka masła
6 łyżek oleju
230g cukru
170g mąki pszennej
130g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ok. 30 ml gorącej wody
170g drylowanych wiśni z kompotu
Polewa
Cukier puder
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuścić kawę. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Powoli, dodawać po kilka kropli kawy, na przemian z mąką. Olej także wlewać małymi porcjami. Dobrze osączone wiśnie obtoczyć w mące (kilka odłożyć do dekoracji). Ubić pianę białek. Na ciasto wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę
Polewa
Kawę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do cukru pudru. Lukrować.

