- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Jestem wielbicielką ziemniaków. Lubię je w każdej postaci, ale w tej chyba najbardziej, bo przypomina mi dzieciństwo i moją ukochaną Babcię, która czesto piekła tę babkę. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, pokrojona w plastry i odsmażona na patelni. Może być dodatkiem do różnych dań, ale ja lubię ją w wersji solo, ewentualnie z sosem grzybowym.
1 kg ziemniaków - obranych i startych na średniogrubej tarce
2 jajka
1/2 szkl mąki lub kaszy manny (lub pół na pół)
2 cebule - pokrojone drobno i podsmażone na oleju lub oliwie
1 cebula surowa starta na drobnej tarce
3 łyżki oleju lub oliwy
sól - dużo, minimum 1 łyżka, bo ziemniaki chłoną jej bardzo dużo
pieprz świeżo zmielony
majeranek
trochę gałki muszkatołowej
ew. inne staropolskie przyprawy
Wszystko mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st C.
Prostokątną formę (keksówkę) smarujemy oliwa i wysypujemy mąką.
Przekładamy masę. Wierzch smarujemy oliwą/olejem.
Pieczemy ok. 1 godziny (czasem nieco dłużej).
Smacznego!

1 kg ziemniaków - obranych i startych na średniogrubej tarce
2 jajka
1/2 szkl mąki lub kaszy manny (lub pół na pół)
2 cebule - pokrojone drobno i podsmażone na oleju lub oliwie
1 cebula surowa starta na drobnej tarce
3 łyżki oleju lub oliwy
sól - dużo, minimum 1 łyżka, bo ziemniaki chłoną jej bardzo dużo
pieprz świeżo zmielony
majeranek
trochę gałki muszkatołowej
ew. inne staropolskie przyprawy
Wszystko mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st C.
Prostokątną formę (keksówkę) smarujemy oliwa i wysypujemy mąką.
Przekładamy masę. Wierzch smarujemy oliwą/olejem.
Pieczemy ok. 1 godziny (czasem nieco dłużej).
Smacznego!