- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Babuszkin borszcz
na 3 l wody
-mięso z kością
-1/2 szklanki fasoli
-1 burak
-2-3 ziemniaki
-1 cebula
-1/2 maleńkiej kapusty
-1 marchew
-3-4 pomidory lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 łyżka cukru
-sól(do smaku)
-masło
1.Fasolę umyć,zamoczyć na noc,zlać wodę , zalać czystą wodą i gotować na małym ogniu
2.Kiedy woda się zagotuje,dodać mięso z kością i zwiększyć ogień
3.Jak woda znowu się zagotuje,zebrać szumowiny i dodać buraka startego na dużych oczkach
4.Gdy burak nabierze jasnego koloru,dodać pokrojone ziemniaki
5.Gdy wszystko będzie gotowe,wlać zaprawę,dodać poszatkowaną kapustę,zamieszać ,posolić i gotować 15 minut
Zaprawa:
Na maśle(oleju)podsmażyć pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchew(do uzyskania złotego koloru),dodać pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane(lub koncentrat rozcieńczony z przegotowaną wodą),dodać cukier,wymieszać,zagotować.
Moje uwagi:
Fasolke dałam z puszki(przepłukałam wodą),włożyłam do garnka zaraz po ziemniakach.
Przepis pochodzi z Izbushki i jest autorstwa Luny
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=2428#post2428
Luna podała przepis,ale wspomina że ilość produktów każdy może sobie regulować,zależy to od tego czy lubimy rzadką,czy bardziej gęstą zupę.

na 3 l wody
-mięso z kością
-1/2 szklanki fasoli
-1 burak
-2-3 ziemniaki
-1 cebula
-1/2 maleńkiej kapusty
-1 marchew
-3-4 pomidory lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 łyżka cukru
-sól(do smaku)
-masło
1.Fasolę umyć,zamoczyć na noc,zlać wodę , zalać czystą wodą i gotować na małym ogniu
2.Kiedy woda się zagotuje,dodać mięso z kością i zwiększyć ogień
3.Jak woda znowu się zagotuje,zebrać szumowiny i dodać buraka startego na dużych oczkach
4.Gdy burak nabierze jasnego koloru,dodać pokrojone ziemniaki
5.Gdy wszystko będzie gotowe,wlać zaprawę,dodać poszatkowaną kapustę,zamieszać ,posolić i gotować 15 minut
Zaprawa:
Na maśle(oleju)podsmażyć pokrojoną cebulę i startą na dużych oczkach marchew(do uzyskania złotego koloru),dodać pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane(lub koncentrat rozcieńczony z przegotowaną wodą),dodać cukier,wymieszać,zagotować.
Moje uwagi:
Fasolke dałam z puszki(przepłukałam wodą),włożyłam do garnka zaraz po ziemniakach.
Przepis pochodzi z Izbushki i jest autorstwa Luny
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=2428#post2428
Luna podała przepis,ale wspomina że ilość produktów każdy może sobie regulować,zależy to od tego czy lubimy rzadką,czy bardziej gęstą zupę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: