Bagietki wg Cirila Hitza

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Bagietki wg Cirila Hitza
Bagietka_wg_Cyryla_Hitza.JPG
Zaczyn:
130 g mąki pszennej 550
130 g wody
10 g drożdzy

Ciasto:
310 g mąki pszennej 550
130 g wody
30 g drożdzy
8 g soli
30 g Backmalzu (słodu spożywczego)

1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin.
2.Zaczyn i pozostałe składniki wkładamy do maszyny do pieczenia chleba i włączamy "wyrabianie ciasta". Po wyrobieniu ciasta przez maszynę (nie czekamy na wyrośnięcie) przekładamy je do miski i tam spokojnie dajemy mu przez 2 godziny rosnąć.
3.Po 2 godzinach ciasto delikatnie składamy w koperkę i dajemy mu następne 30 minut by rosło.
4.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich formujemy w kwadrat 15x15 cm i delikatnie je rolujemy by utworzył nam się z ciasta walec. Czekamy następne 20 minut.
5.Walec z ciasta rozpłaszczamy, powstaje nam wtedy prostokąt , który znowu zwijamy w rulonik ale już znacznie dłuższy. Czynność tą powtarzamy jeszcze raz, a na koniec rolujemy rękoma do odpowiedniej długości. Kładziemy na pergaminie i czekamy aż ostatecznie nam wyrośnie. Obficie skrapiamy wodą i nożyczkami pod kątem 45 stopni co 3 cm nacinamy bardzo głęboko ciasto.Powstałe kawałki odchylamy do boki.
Bagieta.JPG
6.Pieczemy z nawiewem przez pierwsze 10 minut w temp 240 stopni , a przez następne 10 minut w temp 200 stopni. Podczas pieczenia 2-3 razy spryskujemy bagietki.

Ps.W orginalnym przepisie do ciasta dodawało się 260 g mąki, ale było ono stanowczo za rzadkie.
Ps 2. Ciasto na orginalną bagietkę powino mieć 390 g, ale nasze piekarniki są niestety za małe.
Ps 3 Sam mistrz robi bagietkę w ten sposób http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ
 

Załączniki

  • Bagietka_wg_Cyryla_Hitza.JPG
    Bagietka_wg_Cyryla_Hitza.JPG
    343.3 KB · Wyświetleń: 2
  • Bagieta.JPG
    Bagieta.JPG
    75.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy