Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bagietki wg Cirila Hitza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1176256" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bagietki wg Cirila Hitza</strong></span></p><p>[ATTACH=full]66893[/ATTACH]</p><p>Zaczyn:</p><p>130 g mąki pszennej 550</p><p>130 g wody</p><p>10 g drożdzy</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>310 g mąki pszennej 550</p><p>130 g wody</p><p>30 g drożdzy </p><p>8 g soli</p><p>30 g Backmalzu (słodu spożywczego)</p><p></p><p>1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin.</p><p>2.Zaczyn i pozostałe składniki wkładamy do maszyny do pieczenia chleba i włączamy &quot;wyrabianie ciasta&quot;. Po wyrobieniu ciasta przez maszynę (nie czekamy na wyrośnięcie) przekładamy je do miski i tam spokojnie dajemy mu przez 2 godziny rosnąć.</p><p>3.Po 2 godzinach ciasto delikatnie składamy w koperkę i dajemy mu następne 30 minut by rosło.</p><p>4.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich formujemy w kwadrat 15x15 cm i delikatnie je rolujemy by utworzył nam się z ciasta walec. Czekamy następne 20 minut.</p><p>5.Walec z ciasta rozpłaszczamy, powstaje nam wtedy prostokąt , który znowu zwijamy w rulonik ale już znacznie dłuższy. Czynność tą powtarzamy jeszcze raz, a na koniec rolujemy rękoma do odpowiedniej długości. Kładziemy na pergaminie i czekamy aż ostatecznie nam wyrośnie. Obficie skrapiamy wodą i nożyczkami pod kątem 45 stopni co 3 cm nacinamy bardzo głęboko ciasto.Powstałe kawałki odchylamy do boki.</p><p>[ATTACH=full]66894[/ATTACH]</p><p>6.Pieczemy z nawiewem przez pierwsze 10 minut w temp 240 stopni , a przez następne 10 minut w temp 200 stopni. Podczas pieczenia 2-3 razy spryskujemy bagietki.</p><p></p><p>Ps.W orginalnym przepisie do ciasta dodawało się 260 g mąki, ale było ono stanowczo za rzadkie.</p><p>Ps 2. Ciasto na orginalną bagietkę powino mieć 390 g, ale nasze piekarniki są niestety za małe.</p><p>Ps 3 Sam mistrz robi bagietkę w ten sposób <a href="http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1176256, member: 140"] [SIZE=14][B]Bagietki wg Cirila Hitza[/B][/SIZE] [ATTACH=full]66893[/ATTACH] Zaczyn: 130 g mąki pszennej 550 130 g wody 10 g drożdzy Ciasto: 310 g mąki pszennej 550 130 g wody 30 g drożdzy 8 g soli 30 g Backmalzu (słodu spożywczego) 1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. 2.Zaczyn i pozostałe składniki wkładamy do maszyny do pieczenia chleba i włączamy "wyrabianie ciasta". Po wyrobieniu ciasta przez maszynę (nie czekamy na wyrośnięcie) przekładamy je do miski i tam spokojnie dajemy mu przez 2 godziny rosnąć. 3.Po 2 godzinach ciasto delikatnie składamy w koperkę i dajemy mu następne 30 minut by rosło. 4.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich formujemy w kwadrat 15x15 cm i delikatnie je rolujemy by utworzył nam się z ciasta walec. Czekamy następne 20 minut. 5.Walec z ciasta rozpłaszczamy, powstaje nam wtedy prostokąt , który znowu zwijamy w rulonik ale już znacznie dłuższy. Czynność tą powtarzamy jeszcze raz, a na koniec rolujemy rękoma do odpowiedniej długości. Kładziemy na pergaminie i czekamy aż ostatecznie nam wyrośnie. Obficie skrapiamy wodą i nożyczkami pod kątem 45 stopni co 3 cm nacinamy bardzo głęboko ciasto.Powstałe kawałki odchylamy do boki. [ATTACH=full]66894[/ATTACH] 6.Pieczemy z nawiewem przez pierwsze 10 minut w temp 240 stopni , a przez następne 10 minut w temp 200 stopni. Podczas pieczenia 2-3 razy spryskujemy bagietki. Ps.W orginalnym przepisie do ciasta dodawało się 260 g mąki, ale było ono stanowczo za rzadkie. Ps 2. Ciasto na orginalną bagietkę powino mieć 390 g, ale nasze piekarniki są niestety za małe. Ps 3 Sam mistrz robi bagietkę w ten sposób [URL="http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ"]http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bagietki wg Cirila Hitza
Top
Bottom