Bahusa zupa prowansalska

nureczka

Member
Lis 29, 2004
163
0
0
Straszyłam, że mam i mam :mrgreen: . Podaję zgodnie z życzeniem.

BAHUSA ZUPA PROWANSALSKA

składniki
30 dag fasolki szparagowej
3 marchewki
1 por
1 średnia cebula
3 średnie ziemniaki
2 średnie pomidory
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej bazylii
1,5 łyżki startego parmezanu
1,5 l rosołu (może być z kostki)
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania
Fasolkę pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 1 cm kawałki. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Obraną i umytą marchew i oczyszczony i umyty por pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Oprószyć mąką. Chwilę smażyć. Dodać pomidory. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodać parmezan i bazylię. Do garnka wrzucić fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki i liście laurowe. Gotować ok 15 min. Dodać por i gotować do miękkości warzyw. Do zupy wlać zawartość patelni. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Zupę podawać bardzo gorącą.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
up bo bede robic :mrgreen:

pzdr
yenn
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy