Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: ok. 50 min.
Trudność: łatwy
Składniki
• Ciasto:
• 3 szkl. mąki
• 3/4 szkl. cukru
• 3 jaja
• 1/2 margaryny
• 3/4 szkl. śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• Masa:
• 1/2 margaryny
• 1/2 szkl. cukru
• 3 łyżki kakao
• 1/3 szkl. wody
• 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
• orzechy i rodzynki
• Do dekoracji:
• dowolna polewa lub czekolada
Etapy przygotowania
1. Wymieszać suche produkty. Wbić jaja, dodać rozpuszczoną letnią margarynę i śmietanę. Wszystko zmiksować, wyłożyć do formy i upiec w temp. 200 st. C.
2. Wystudzony placek przekroić na pół. Jedna część będzie stanowić spód bajaderki, druga jest przeznaczona do masy.
3. Zagotować margarynę, kakao, cukier i wodę. Do gorącej polewy dodać pokruszoną część placka, orzechy, rodzynki i dżem. Masę wymieszać i ciepłą wyłożyć na przeznaczony na spód placek. Odstawić do stężenia.
4. Bajaderkę udekorować dowolną polewą lub czekoladą.
przepis i zdjęcie pochodzą z jakiejś książki kucharskiej na onecie
ale jest wypróbowany i ciasto jest pyszzzzne
Pieczenie: ok. 50 min.
Trudność: łatwy
Składniki
• Ciasto:
• 3 szkl. mąki
• 3/4 szkl. cukru
• 3 jaja
• 1/2 margaryny
• 3/4 szkl. śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• Masa:
• 1/2 margaryny
• 1/2 szkl. cukru
• 3 łyżki kakao
• 1/3 szkl. wody
• 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
• orzechy i rodzynki
• Do dekoracji:
• dowolna polewa lub czekolada
Etapy przygotowania
1. Wymieszać suche produkty. Wbić jaja, dodać rozpuszczoną letnią margarynę i śmietanę. Wszystko zmiksować, wyłożyć do formy i upiec w temp. 200 st. C.
2. Wystudzony placek przekroić na pół. Jedna część będzie stanowić spód bajaderki, druga jest przeznaczona do masy.
3. Zagotować margarynę, kakao, cukier i wodę. Do gorącej polewy dodać pokruszoną część placka, orzechy, rodzynki i dżem. Masę wymieszać i ciepłą wyłożyć na przeznaczony na spód placek. Odstawić do stężenia.
4. Bajaderkę udekorować dowolną polewą lub czekoladą.
przepis i zdjęcie pochodzą z jakiejś książki kucharskiej na onecie


Ostatnią edycję dokonał moderator: