Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bajgle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 779301" data-attributes="member: 12156"><p>Bajgle (8 szt)</p><p>* 400g mąki pszennej</p><p>* łyżeczka soli</p><p>* 25g masła</p><p>* ok. 180 ml wody</p><p>* 7g drożdży świeżych</p><p>* pół łyżeczki cukru</p><p>* 1 jajko</p><p></p><p>Do posypania:</p><p>* 1 białko</p><p>* mak, sezam, gruba sól</p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką mąki i szczyptą cukru. Odstawić na 20 minut. Pozostałe składniki połączyć w misce, wlać drożdże i zagnieść gładkie, dość twarde ciasto (u mnie trwało to ok. 25 minut). Kulę ciasta umieścić w lekko naoliwionej misce, obrócić tak, żeby całe ciasto delikatnie pokryło się tłuszczem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.</p><p>Po tym czasie podzielić ciasto na 16 równych części, z każdej uformować wałeczek długości ok. 25 cm. Wałeczki skręcać po 2 i formować w kształt obwarzanka. Wrzucać do wrzącej wody z łyżką soli i łyżką cukru, po wypłynięciu gotować 45 sekund, obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 45 sekund. Osuszać na ręczniku papierowym.</p><p>Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami. Wstawiać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 25 minut, aż się zrumienią.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 779301, member: 12156"] Bajgle (8 szt) * 400g mąki pszennej * łyżeczka soli * 25g masła * ok. 180 ml wody * 7g drożdży świeżych * pół łyżeczki cukru * 1 jajko Do posypania: * 1 białko * mak, sezam, gruba sól Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką mąki i szczyptą cukru. Odstawić na 20 minut. Pozostałe składniki połączyć w misce, wlać drożdże i zagnieść gładkie, dość twarde ciasto (u mnie trwało to ok. 25 minut). Kulę ciasta umieścić w lekko naoliwionej misce, obrócić tak, żeby całe ciasto delikatnie pokryło się tłuszczem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 16 równych części, z każdej uformować wałeczek długości ok. 25 cm. Wałeczki skręcać po 2 i formować w kształt obwarzanka. Wrzucać do wrzącej wody z łyżką soli i łyżką cukru, po wypłynięciu gotować 45 sekund, obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 45 sekund. Osuszać na ręczniku papierowym. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami. Wstawiać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 25 minut, aż się zrumienią. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bajgle
Top
Bottom