Bakaliowiec

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Poza planem świątecznym zrobiłam wczoraj ciasto z mnóstwem bakalii. Zaczęłam przeglądać nagromadzone przez lata broszurki z przepisami (które kupuje a mało kiedy korzystam
icon_redface.gif
) i jeden przepis szczególnie mi się spodobał.
Ponieważ w przepisie podano, że ciasto jak poleży to robi się lepsze, to zrobiłam je już wczoraj.
Pachnie przecudnie, masa przed wyłożeniem na ciasto była pyszna, więc i ciasto inne być nie może.

BAKALIOWIEC

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy

Mąkę z masłem i cukrem posiekać, dodać jajko, szybko zagnieśc ciasto, wstawić do lodówki.


Nadzienie:
25 dag posiekanych orzechów włoskich
20 dag posiekanych fig
20 dag posiekanych daktyli
10 dag posiekanych (i sparzonych, obranych ze skórki) migdałów
1 szklanka dobrej śmietany
10 dag masła
10 dag cukru

Na rozgrzane masło wrzucić orzechy i migdały, chwilę smażyć, dodać cukier i dalej smazyć aż cukier się skarmelizuje. Wlać śmietanę i chwilkę pogotować.
Dodać resztę bakalii, masę wystudzić.

2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy. Wyłożyć masę i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
Wierzchnie ciasto - według przepisu, można posmarować żółtkiem i udekorowac orzechami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika - 200 st, piec 40 minut.

Moje małe zmiany:
1. dałam 15 dag orzechów włoskich i 10 dag laskowych
2. o śmietanie było mało konkretnie napisane, więc dałam pojemnik 200 ml słodkiej kremówki
3. nie chciało mi się rozwałkowywać ciasta, pokroiłam je w plasterki i wyłożyłam nimi dno i boki, trochę mało mi go zostało i dlatego na wierzch posyłałam resztą ciasta rwaną na kawałeczki.

Jakież to ćwiczenie siły woli, żeby go nie rozkroić przed świętami
mniam.gif

Może nie będzie się łatwo kroić - ze względu na orzechy, ale smaku jestem pewna:)
bakaliowiec.JPG


pozdrawiam serdecznie
Basia
 

Załączniki

  • bakaliowiec.JPG
    bakaliowiec.JPG
    112.7 KB · Wyświetleń: 1

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
AgusiaSz @ 21 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=418793już wiem do czego użyję mój nadmiar orzechów
fiesgrins.gif
Oj tak, jeśli masz nadmiar orzechów to tu się nie zmarnują
icon_wink.gif

Nawet bez ciasta, sama masa z orzechów przesmażonych na maśle a potem skarmelizowanych po dodaniu cukru to coś pysznego! Postanowiłam, że mniej więcej w ten sposób przygotuję orzechy do kutii, z całą pewnością będzie pyszniejsza.


pozdrawiam serdecznie
Basia
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
chciałam się pochwalić że zrobiłam
icon_mrgreen.gif

ciasto jest rzeczywiście pyszne
mniam.gif
zamiast śmietany użyłam jogurtu
icon_mrgreen.gif
masa jest super i zjadłam niestety sporo przed wyłożeniem na ciasto jeszcze
icon_redface.gif

dziękuję za przepis i polecam
anbetung.gif
 

-Anula-

Member
Maj 5, 2006
27
0
0
O rany znalazłam tu swoje ulubione świąteczne ciasto!
herz.gif


Bardzo polecam, pyszne, najlepiej żeby postało gotowe kilka dni. Więc zrobię go akurat w przedświąteczny weekend......
cook.gif