- Gru 21, 2011
- 54
- 0
- 0
Jestem zakochana w baklavie. Robiłam to ciasto już kilkanaście razy. Polecam
Składniki:
około 15 płatów ciasta filo
300 gram dowolnych orzechów (moje ulubione to pistacje)
30 gram roztopionego masła
4 łyżki cukru
2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody różanej
Wykonanie:
1. Nadajemy płatom filo kształt i rozmiar odpowiedni do naszej blaszki.
2. Przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą różaną. Gotujemy około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Rozpuszczamy masło. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy orzechy. Dobrze byłoby je zmielić. Z braku odpowiednich przyrządów musiałam orzechy rozbijać tłuczkiem i niestety nie były zbyt drobne.
5. Smarujemy blachę tłuszczem.
6. Każdy z siedmiu płatów filo natłuszczamy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Przekładamy do blachy.
7. Połowę orzechów układamy na filo. Posypujemy dwiema łyżkami cukru i jedną łyżką przypraw korzennych.
8. Orzechy przykrywamy czterema natłuszczonymi płatami filo.
9. Wykładamy resztę orzechów, cukru i przypraw.
10. Ponownie układamy cztery natłuszczone płaty filo.
11. Kroimy ciasto na dowolne kawałki.
12. Wstawiamy blachę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut (filo musi nabrać złotawego koloru).
13. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Chłodnawe ciasto polewamy dość dużą ilością syropu cukrowego. Ja dałam około 4 chochelek.
14. Dekorujemy pistacjami.
15. Podajemy z mocna kawą lub herbatą.

Składniki:
około 15 płatów ciasta filo
300 gram dowolnych orzechów (moje ulubione to pistacje)
30 gram roztopionego masła
4 łyżki cukru
2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody różanej
Wykonanie:
1. Nadajemy płatom filo kształt i rozmiar odpowiedni do naszej blaszki.
2. Przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą różaną. Gotujemy około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Rozpuszczamy masło. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowujemy orzechy. Dobrze byłoby je zmielić. Z braku odpowiednich przyrządów musiałam orzechy rozbijać tłuczkiem i niestety nie były zbyt drobne.
5. Smarujemy blachę tłuszczem.
6. Każdy z siedmiu płatów filo natłuszczamy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Przekładamy do blachy.
7. Połowę orzechów układamy na filo. Posypujemy dwiema łyżkami cukru i jedną łyżką przypraw korzennych.
8. Orzechy przykrywamy czterema natłuszczonymi płatami filo.
9. Wykładamy resztę orzechów, cukru i przypraw.
10. Ponownie układamy cztery natłuszczone płaty filo.
11. Kroimy ciasto na dowolne kawałki.
12. Wstawiamy blachę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut (filo musi nabrać złotawego koloru).
13. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Chłodnawe ciasto polewamy dość dużą ilością syropu cukrowego. Ja dałam około 4 chochelek.
14. Dekorujemy pistacjami.
15. Podajemy z mocna kawą lub herbatą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: