- Lut 26, 2007
- 348
- 0
- 0
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane średnie cebulki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry i pestek)
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 papryki czerwonej (pokrojonej w kostkę)
- 1/2 papryki żółtej (pokrojonej w kostkę)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki
Sposób przyrządzania:
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, włóż cebulki, czosnek, pomidory, papryki i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszaj. Wydrążone bakłażany dokładnie osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj od środka pozostałą oliwą. Napełnij je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej sokiem pomidorowym. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj
Ja potrafię również do tego dodać pokrojonego w grubsza kostkę kurczaka przesmażonego.
A sos pomidorowy robię sama
Dwa całe pomidory, pestki i sok z dwoch pomidorów uzytych do smażenia. pół papryki czerwonej i żółtej też czasem dodaję, i najważniejszy składnik łyżeczka drzemu śliwkowego (lub śliwki ze 2-3 jak sezon). Wszystko to zagotowuję w niewielkiej ilości wody podgotowuję przez parę minut aby warzywa zmiękły. Zdejmuję z ognia i miksuję. Znowu stawiam na ogień zagotowuję ponownie. Doprawiam ostrą papryką, do smaku koncentratem pomidorowym, słodką papryką, pieprzem solą, szczyptą cukru do smaku
I to właśnie tym sosem pomidorowym zalewam całość
Nadzienia mi zawsze zostaje wiec nadziewam połowki papryk których mam pod dostatkiem i powiem szczerze, że papryki faszerowane smakują obłędnie. Obiad na dwa dni bez mała.
smacznego
- 2 średnie bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane średnie cebulki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry i pestek)
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 papryki czerwonej (pokrojonej w kostkę)
- 1/2 papryki żółtej (pokrojonej w kostkę)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki
Sposób przyrządzania:
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok. Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, włóż cebulki, czosnek, pomidory, papryki i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszaj. Wydrążone bakłażany dokładnie osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj od środka pozostałą oliwą. Napełnij je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej sokiem pomidorowym. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj
Ja potrafię również do tego dodać pokrojonego w grubsza kostkę kurczaka przesmażonego.
A sos pomidorowy robię sama
Dwa całe pomidory, pestki i sok z dwoch pomidorów uzytych do smażenia. pół papryki czerwonej i żółtej też czasem dodaję, i najważniejszy składnik łyżeczka drzemu śliwkowego (lub śliwki ze 2-3 jak sezon). Wszystko to zagotowuję w niewielkiej ilości wody podgotowuję przez parę minut aby warzywa zmiękły. Zdejmuję z ognia i miksuję. Znowu stawiam na ogień zagotowuję ponownie. Doprawiam ostrą papryką, do smaku koncentratem pomidorowym, słodką papryką, pieprzem solą, szczyptą cukru do smaku
I to właśnie tym sosem pomidorowym zalewam całość
Nadzienia mi zawsze zostaje wiec nadziewam połowki papryk których mam pod dostatkiem i powiem szczerze, że papryki faszerowane smakują obłędnie. Obiad na dwa dni bez mała.

smacznego