- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Bakłażana i cukinię kroję na centymetrowe plasterki razem ze skórką i smaruję olejem z obu stron. Smażę na patelni grilowej lub grillu elektrycznym. Gdy zdejmuję z patelni, układam na półmisku i od razu posypuję grubą solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem [najlepiej kolorowym]. Układam jedne na drugich. Gdy ostygną, wtedy układam je w słoiku przekładając liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku, które duszę chwilę w oleju. Co chwilkę dolewam oleju [rzepakowy lub z pestek winogron]. Gdy słoik jet wypełniony, trzeba nim kilkakrotnie stuknąć o ladę, by uszło powietrze z zakamarków [ja czasem przebijam patyczkiem do szaszłyków]. Na wierzchu można ułożyć świeże liście bazylii lub innych ziół, które lubimy. Jeśli ma to być zużyte w ciągu ok. 2 tyg., wówczas można między warstwy włożyć nieco kostek Fety.