Wg tego przepisu mozna zrobiac takze cukinie / krojone wzdluz /.
Baklazany alla parmigiana
4 duze baklazany
pol litra sosu pomidorowego
2 mozzarelle w plasterkach
oliwa do smazenia
100 g startego sera / parmigiano reggiano, grana padano lub
innego /
sol
listki bazylii
- baklazany umyc, pokroic w plasterki, posypac sola i
odlozyc
- po uplywie pol godziny oplukac, osuszyc i usmazyc na rumiano / polozyc na papierze, aby wsiakl w niego nadmiar oliwy /
- naczynie zaroodporne natluscic, ulozyc warstwe baklazanow,
sosu pomidorowego, plasterkow mozzarelli, posypac serem, potem posypac sola i swiezo zmielonym pieprzem
- mozna wrzucic kawalki listkow bazylii / niektorzy dodaja tez cieniutkie paseczki z mortadeli, tej wloskiej /
- powtarzac warstwy az do wyczerpania skladnikow
- przykryc folia aluminiowa, piec w temperaturze 180 °C przez okolo
30 minut / po 20 minutach usunac folie /
Mozna uzyc baklazanow grillowanych, jesli ktos woli / nawet lepiej; sa mniej tluste /.
Podobnie mozna zrobic parmigiane z cukini, ale nie trzeba
jej smazyc.
Sos pomidorowy zrobic z pol kilograma pomidorow /
takze “pelati” /, oliwy, 1 siekanej cebuli / czosnku /, soli, pieprzu i szczypty cukru.
Mozna jesc na cieplo, zimno – jak kto lubi.
Parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana / to jedna z najbardziej znanych wloskich potraw.
Baklazany alla parmigiana
4 duze baklazany
pol litra sosu pomidorowego
2 mozzarelle w plasterkach
oliwa do smazenia
100 g startego sera / parmigiano reggiano, grana padano lub
innego /
sol
listki bazylii
- baklazany umyc, pokroic w plasterki, posypac sola i
odlozyc
- po uplywie pol godziny oplukac, osuszyc i usmazyc na rumiano / polozyc na papierze, aby wsiakl w niego nadmiar oliwy /
- naczynie zaroodporne natluscic, ulozyc warstwe baklazanow,
sosu pomidorowego, plasterkow mozzarelli, posypac serem, potem posypac sola i swiezo zmielonym pieprzem
- mozna wrzucic kawalki listkow bazylii / niektorzy dodaja tez cieniutkie paseczki z mortadeli, tej wloskiej /
- powtarzac warstwy az do wyczerpania skladnikow
- przykryc folia aluminiowa, piec w temperaturze 180 °C przez okolo
30 minut / po 20 minutach usunac folie /
Mozna uzyc baklazanow grillowanych, jesli ktos woli / nawet lepiej; sa mniej tluste /.
Podobnie mozna zrobic parmigiane z cukini, ale nie trzeba
jej smazyc.
Sos pomidorowy zrobic z pol kilograma pomidorow /
takze “pelati” /, oliwy, 1 siekanej cebuli / czosnku /, soli, pieprzu i szczypty cukru.
Mozna jesc na cieplo, zimno – jak kto lubi.
Parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana / to jedna z najbardziej znanych wloskich potraw.