- Maj 27, 2007
- 1,241
- 0
- 0
Próbowałam przeróżnych past i sosów typu AJVAR - jednak te robione przemysłowo zawsze smakują inaczej, niż domowe, pewnie za sprawą wszelkich sztucznych dodatków aromatycznych czy konserwantów chemicznych...
Typowy AJVAR - podając za Wikipedią, to:
lekko pikantna pasta warzywna, najczęściej przyrządzana z bakłażanów, papryki słodkiej, pomidorów, marchwi, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili), czasem w miejsce bakłażanów używa się kabaczków.
Ajwar jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach.
Wytwarza się go sposobem domowym, ale jest też produkowany przez kilka firm spożywczych.
Ajwar można też kupić w wielu sklepach spożywczych, występuje w formie łagodnej i ostrej.
Postanowiłam więc poeksperymentować, mając do dyspozycji sporą ilość bakłażanów
- 1,3 kg bakłażanów pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do dużego garnka
- dodałam 1 dużą czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę
- 1/2 szklanki oleju
- 1 posiekaną cebulę
- szklankę wody
- łyżkę Vegety
- torebkę papryki słodkiej (25g)
- 3 liście laurowe
- 5 dużych ziaren ziela angielskiego
- łyżeczkę suszonego miałkiego imbiru
- 2 gałązki świeżego lubczyku (listki drobno posiekane, gałązki w całości na smak)
Całość dusiła się pod przykryciem do zupełnej miękkości bakłażanów.
Następnie dodałam:
- 1 średnią cukinię pokrojoną w zapałkę razem ze skórką
- 4 średnie obrane jabłka pokrojone w drobniutką kostkę (można grubo zetrzeć)
Po kilku minutach duszenia dodałam:
- słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego
- łyżkę czosnku granulowanego
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 spory obrany ogórek wąż utarty na grubej tarce
- 2 pełne łyżki cukru
- sok wyciśnięty z dużej z cytryny
Całość dusiłam jeszcze przez kilka minut pod przykryciem, często mieszając.
Uduszone w taki sposób bakłażany są świetne jako dodatek do gulaszu czy zupy gulaszowej, pizzy, spaghetti, ryżu czy po prostu z dodatkiem bagietki.
Świetnie smakują na zimno, na kanapce z masełkiem lub na opieczonym toście.
Gotowe bakłażany można zapasteryzować w takiej postaci lub zmiksować z dodatkiem wody czy soku pomidorowego na sos.
Moja wersja jest łagodna, ale kolejną porcję przygotuję na ostro.
Typowy AJVAR - podając za Wikipedią, to:
lekko pikantna pasta warzywna, najczęściej przyrządzana z bakłażanów, papryki słodkiej, pomidorów, marchwi, czosnku oraz octu, przypraw (sól, pieprz, chili), czasem w miejsce bakłażanów używa się kabaczków.
Ajwar jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach.
Wytwarza się go sposobem domowym, ale jest też produkowany przez kilka firm spożywczych.
Ajwar można też kupić w wielu sklepach spożywczych, występuje w formie łagodnej i ostrej.
Postanowiłam więc poeksperymentować, mając do dyspozycji sporą ilość bakłażanów

- 1,3 kg bakłażanów pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do dużego garnka
- dodałam 1 dużą czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę
- 1/2 szklanki oleju
- 1 posiekaną cebulę
- szklankę wody
- łyżkę Vegety
- torebkę papryki słodkiej (25g)
- 3 liście laurowe
- 5 dużych ziaren ziela angielskiego
- łyżeczkę suszonego miałkiego imbiru
- 2 gałązki świeżego lubczyku (listki drobno posiekane, gałązki w całości na smak)
Całość dusiła się pod przykryciem do zupełnej miękkości bakłażanów.
Następnie dodałam:
- 1 średnią cukinię pokrojoną w zapałkę razem ze skórką
- 4 średnie obrane jabłka pokrojone w drobniutką kostkę (można grubo zetrzeć)
Po kilku minutach duszenia dodałam:
- słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego
- łyżkę czosnku granulowanego
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 spory obrany ogórek wąż utarty na grubej tarce
- 2 pełne łyżki cukru
- sok wyciśnięty z dużej z cytryny
Całość dusiłam jeszcze przez kilka minut pod przykryciem, często mieszając.
Uduszone w taki sposób bakłażany są świetne jako dodatek do gulaszu czy zupy gulaszowej, pizzy, spaghetti, ryżu czy po prostu z dodatkiem bagietki.
Świetnie smakują na zimno, na kanapce z masełkiem lub na opieczonym toście.
Gotowe bakłażany można zapasteryzować w takiej postaci lub zmiksować z dodatkiem wody czy soku pomidorowego na sos.
Moja wersja jest łagodna, ale kolejną porcję przygotuję na ostro.