Bakłażany pasteryzowane w aromatycznej marynacie

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Składniki:

* 2 kg bakłażanów
* czosnek
* 1 litr białego octu winnego
* 3/4 litra wody
* oregano, sól, papryka mielona (słodka i ostra)
* czerwona papryka świeża
* miód płynny
* 1-2 cytryny (skórka i sok)
* olej (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
* słoiczki o pojemności 350-500 ml

Wykonanie:

Bakłażany pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Plasterki posolić, wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puści sok.
Ocet zagotować z wodą. Wrzucić do niego odciśnięte plasterki bakłażanów i ogrzewać 3-5 minut.
Plasterki bakłażana wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia - w międzyczasie przekładać, by odciekło większość płynu.

Dokładnie osączone plasterki bakłażana układać w słoiczkach, przekładając paseczkami papryki, plasterkami czosnku i posypywać oregano oraz papryką (słodką lub ostrą).
Z wyszorowanej cytryny zetrzeć żółtą warstwę skórki i wycisnąć sok. Wlać tę cytrynową mieszaninę do słoiczków (w równych ilościach) i dodać po łyżeczce płynnego miodu. Dopełnić olejem.

Słoiczki zakręcić suchymi pokrywkami i pasteryzować ok. 30 minut.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Karotka, Ty to zawsze coś fajnego wymyślisz
anbetung.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Dzięki za uznanie, ale przepis czy sposób przygotowania, sam w sobie, jest stary jak świat - tylko u nas pewnie niezbyt znany, bo i bakłażanów się kiedyś nie przetwarzało... A znane są w Europie od XIV wieku...

Pięknie chłoną marynatę, jak gąbka - dlatego też do usmażenia ich na patelni można wlać mnóstwo oleju - a i tak zostanie przez nie "wypity"
icon_wink.gif

Z tego względu najlepiej smarować plasterki olejem, za pomocą pędzelka, i smażyć na grillu lub patelni grillowej.

Ja uwielbiam aromatyczne marynaty właśnie z dodatkiem cytryny, limonki czy mandarynki
icon_smile.gif

I kombinuję tak już od wielu lat... Inna sprawa, że nie zawsze wszystko wychodzi...
icon_wink.gif


W tym przepisie także jest nieco mojej inwencji twórczej
icon_wink.gif

Jak znajdę przepis na marynowane bakłażany z grilla, to wklepię, bo też są smaczne - zwłaszcza zimą
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy