- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Składniki:
* 2 kg bakłażanów
* czosnek
* 1 litr białego octu winnego
* 3/4 litra wody
* oregano, sól, papryka mielona (słodka i ostra)
* czerwona papryka świeża
* miód płynny
* 1-2 cytryny (skórka i sok)
* olej (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
* słoiczki o pojemności 350-500 ml
Wykonanie:
Bakłażany pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Plasterki posolić, wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puści sok.
Ocet zagotować z wodą. Wrzucić do niego odciśnięte plasterki bakłażanów i ogrzewać 3-5 minut.
Plasterki bakłażana wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia - w międzyczasie przekładać, by odciekło większość płynu.
Dokładnie osączone plasterki bakłażana układać w słoiczkach, przekładając paseczkami papryki, plasterkami czosnku i posypywać oregano oraz papryką (słodką lub ostrą).
Z wyszorowanej cytryny zetrzeć żółtą warstwę skórki i wycisnąć sok. Wlać tę cytrynową mieszaninę do słoiczków (w równych ilościach) i dodać po łyżeczce płynnego miodu. Dopełnić olejem.
Słoiczki zakręcić suchymi pokrywkami i pasteryzować ok. 30 minut.
* 2 kg bakłażanów
* czosnek
* 1 litr białego octu winnego
* 3/4 litra wody
* oregano, sól, papryka mielona (słodka i ostra)
* czerwona papryka świeża
* miód płynny
* 1-2 cytryny (skórka i sok)
* olej (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
* słoiczki o pojemności 350-500 ml
Wykonanie:
Bakłażany pokroić w plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm.
Plasterki posolić, wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puści sok.
Ocet zagotować z wodą. Wrzucić do niego odciśnięte plasterki bakłażanów i ogrzewać 3-5 minut.
Plasterki bakłażana wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia - w międzyczasie przekładać, by odciekło większość płynu.
Dokładnie osączone plasterki bakłażana układać w słoiczkach, przekładając paseczkami papryki, plasterkami czosnku i posypywać oregano oraz papryką (słodką lub ostrą).
Z wyszorowanej cytryny zetrzeć żółtą warstwę skórki i wycisnąć sok. Wlać tę cytrynową mieszaninę do słoiczków (w równych ilościach) i dodać po łyżeczce płynnego miodu. Dopełnić olejem.
Słoiczki zakręcić suchymi pokrywkami i pasteryzować ok. 30 minut.