- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
Kolejny przepis z "Tamarind & Saffron" Claudii Roden.
3 średnie bakłażany (około 750 g)
oliwa
sól
2 łyżki koncentratu lub melasy z granatów
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości około 1 cm (ja wolę cieńsze). Można je wcześniej obrać, ja eksperymentalnie połowę obrałam, różnicy większej nie widzę. Posmarować je szczodrze oliwą z obu stron, lekko posolić i opiec pod górną grzałką w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Muszę być miękkie.
Koncentrat z granatów wymieszać z czosnkiem i 2 łyżkami wody (ja mam sos z granatów, moim zdaniem nieco zbyt słodki, więc zamiast wody dodałam cytryny). Polać sosem każdy z plastrów bakłażana.
Podawać zimne.
Moje uwagi: wczoraj było gorąco, więc smażyłam bakłażany. Moim zdaniem z pieca są lepsze, z patelni wychodzą mi zawsze za twarde. Wydaje mi się, że już jest OK, a potem się okazuje, że to jednak nie to. Nie wykluczam, że to jakaś moja przypadłość. Smak sosu jest obłędny i świetnie współgra z bakłażanem. Wydaje mi się, że nie powinno to danie za długo stać, bo sos jakoś nieapetycznie rzednie.
3 średnie bakłażany (około 750 g)
oliwa
sól
2 łyżki koncentratu lub melasy z granatów
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
Bakłażany pokroić wzdłuż, w plastry grubości około 1 cm (ja wolę cieńsze). Można je wcześniej obrać, ja eksperymentalnie połowę obrałam, różnicy większej nie widzę. Posmarować je szczodrze oliwą z obu stron, lekko posolić i opiec pod górną grzałką w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Muszę być miękkie.
Koncentrat z granatów wymieszać z czosnkiem i 2 łyżkami wody (ja mam sos z granatów, moim zdaniem nieco zbyt słodki, więc zamiast wody dodałam cytryny). Polać sosem każdy z plastrów bakłażana.
Podawać zimne.
Moje uwagi: wczoraj było gorąco, więc smażyłam bakłażany. Moim zdaniem z pieca są lepsze, z patelni wychodzą mi zawsze za twarde. Wydaje mi się, że już jest OK, a potem się okazuje, że to jednak nie to. Nie wykluczam, że to jakaś moja przypadłość. Smak sosu jest obłędny i świetnie współgra z bakłażanem. Wydaje mi się, że nie powinno to danie za długo stać, bo sos jakoś nieapetycznie rzednie.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: