Bakłażany z czosnkiem i suszonymi pomidorami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
4 małe (ja miałam 2 średnie) bakłażany pokroić w plastry
Smażyć na patelni grilowej lub teflonowej

6 suszonych pomidorów (z oleju) pokroić
1 słoik (dałam pół) czosnku marynowanego ziołowego (miałam zwykły) odsączyć

Bakłażany wymieszać z pomidorami i czosnkiem.

Zalewa:
szklanka oliwy (dałam pół z czego 1/3 to oliwa aromatyzowana cytryną)
pół szklanki octu winnego (dałam pól na pół winny i pomidorowy)
szczypta pieprzu cajeńskiego (Dałam chili w proszku)
dorzuciłam kilka ziaren pieprzu i ciut soli.

Marynatę wymieszać. Zalać nią bakłażany.
Przełożyć do słoika, zalać marynatą.
Pasteryzować 15 minut.

Zdjęcia może będą..
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo ciekawy przepis. Tylko, gdybym to zrobiła, to powiedz, proszę jak jest z tym octem w zalewie - pół szklanki octu winnego - dałaś pół na pół winny z pomidorowym? Tego nie rozumiem. Raczej zrobię z takiej porcji jak Ty, dla mnie to wystarczy.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Seniorko, tak w sumie pół szklanki
icon_smile.gif

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy