- Sty 5, 2005
- 14,699
- 0
- 0
Składniki:
2 bakłażany
2 mozzarelle
dwa pomidorki
przecier pomidorowy (najlepiej własny
ja robię przecier od razu z bazylią, świetnie tu pasuje)
czosnek, bazylia świeża, sól, pieprz, oliwa
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odsączyć na sitku przez pół godziny. Potem obsmażyć lekko na malutkiej ilości oliwy i wyłożyc na papierowy ręcnik, żeby oddały tłuszcz.
Pomidory (przecier) dusić na patelni z bazylią, czosnkiem, odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać ciut wody.
Żaroodporne naczynie pomazać oliwą (ciut, nie za dużo). Układać bakłażana, sos, plaster mozzarelli, znów sos... i tak dalej. Na wierzch dodać dwa pomidorki pokrojone w kostkę albo ósemki, jak kto woli, resztę bazylii i do piekarnika - 180 st., 15-20 minut i gotowe
Mniam......
2 bakłażany
2 mozzarelle
dwa pomidorki
przecier pomidorowy (najlepiej własny
czosnek, bazylia świeża, sól, pieprz, oliwa
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odsączyć na sitku przez pół godziny. Potem obsmażyć lekko na malutkiej ilości oliwy i wyłożyc na papierowy ręcnik, żeby oddały tłuszcz.
Pomidory (przecier) dusić na patelni z bazylią, czosnkiem, odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać ciut wody.
Żaroodporne naczynie pomazać oliwą (ciut, nie za dużo). Układać bakłażana, sos, plaster mozzarelli, znów sos... i tak dalej. Na wierzch dodać dwa pomidorki pokrojone w kostkę albo ósemki, jak kto woli, resztę bazylii i do piekarnika - 180 st., 15-20 minut i gotowe

Mniam......