Bakłażany zapiekane z mozzarellą

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
Ja robie podobne danie NALOGOWO przez cale lato, kiedy baklazany sa tanie i pyszne. Uwielbiam baklazany , w pelni zaspokojona bylam na wakacjach w Tunezji , gdzie podawano rozne ich wariacje , nawet do sniadania. W tej jednak postaci sa najlepsze. Ja to robie na duzej patelni z duza iloscia czosnku z tym ze mozzarelle wrzucam na samym koncu na doslownie pol minuty (jako ostatnia z trzech warstw) i posypuje obficie pietrucha bo tak lubie ........do tego koniecznie biale wino. Aha robilam tez z plesniowym i bylo jeszcze chyba lepsze
Moje dziecko jak zaczelo chodzic do przedszkola to wrocilo rozczarowane bo w przedszkolu nie ma baklazanow!!!!!

POLECAM GORACO:)))
aneta

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Wczoraj upolowałam całkiem ładnego bakłażana.. Jednego, bo miałam cykora i testować wolałam na małej ilości.. Mozzarella zawsze w lodówce jakaś zalega, więc dziś testuję przepis.. Do tego troszkę ryżu ugotuję, bo samym jednym bakłażanem się nie najemy
icon_smile.gif

pola

Member
Sty 6, 2008
18
0
0
To jest po prostu przepyszne, gdy pierwszy raz zrobiłam te bakłażany, to mój facet powiedział, że koniecznie muszę zostać jego żoną
icon_smile.gif

Czasem do sosu dodaję jeszcze pieczarki, wtedy jest bardziej sycące.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Baklazan z pomidorem i mozarella

baklazan
2 pomidorki
mozarella
czosnek-2 zabki
bazylia
tymianek
olej
sol
pieprz

Baklazana przekroic na polowe, posolic i odstawic na 10 min.
W miedzyczasie przygotowac olej, dodac do niego bazylie, tymianek i przecisniety czosnek, wszystko razem dobrze wymieszac. Pomidory pokroic polozyc na baklazan wstawic do nagrzanego piekarnika - 180°C piec jakies 5 min, wyciagnac , na pomidory polozyc plasterlo mozarelli, wszystko razem posolic i popieprzyc wedlug gustu i zalac olejem z ziolami. Piec do momentu az mozarella bedzie ladnie roztopiona. Smacznego icon_smile.gif]

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy