- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
W tym roku na Wielkanoc wzięło mnie na peklowanie
baleron wyszedł pierwsza klasa
ok 1 kg karkówki (niech ma trochę tłuszczyku, bo wtedy jest lepsza)
woreczek do pieczenia
marynata:
jak do mojej golonki
ok.1,5 litra wody
5 dag cukru
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
1-2 goździki
7 dag soli peklowej
karkówkę trzymać w lodówce w dobranym rozmiarami naczyniu całkowicie zalaną marynatą przez ok 1 tydzień ( ja trzymałam 6 dni), codziennie obracać mięso w naczyniu.
Po tym czasie opłukać, lekko osuszyć, osznurować lub włożyć do rękawa wędliniarskiego umieścić w woreczku do pieczenia, szczelnie zakręcić. Całość włożyć do większego garnka z wodą i parzyć ok 2- 2,5 godziny starając się nie doprowadzać wody do wrzenia.
Wystudzić, podawać najlepiej na drugi dzień.
Mój kawałek był z jednej strony zupełnie bez tłuszczu i był po ugotowaniu lekko wiórowaty natomiast ta część gdzie były żyłki tłuszczu jest idealna, rozpływająca się w ustach, dlatego polecam wybierać karczek nie taki całkiem chudy

ok 1 kg karkówki (niech ma trochę tłuszczyku, bo wtedy jest lepsza)
woreczek do pieczenia
marynata:
jak do mojej golonki
ok.1,5 litra wody
5 dag cukru
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
1-2 goździki
7 dag soli peklowej
karkówkę trzymać w lodówce w dobranym rozmiarami naczyniu całkowicie zalaną marynatą przez ok 1 tydzień ( ja trzymałam 6 dni), codziennie obracać mięso w naczyniu.
Po tym czasie opłukać, lekko osuszyć, osznurować lub włożyć do rękawa wędliniarskiego umieścić w woreczku do pieczenia, szczelnie zakręcić. Całość włożyć do większego garnka z wodą i parzyć ok 2- 2,5 godziny starając się nie doprowadzać wody do wrzenia.
Wystudzić, podawać najlepiej na drugi dzień.
Mój kawałek był z jednej strony zupełnie bez tłuszczu i był po ugotowaniu lekko wiórowaty natomiast ta część gdzie były żyłki tłuszczu jest idealna, rozpływająca się w ustach, dlatego polecam wybierać karczek nie taki całkiem chudy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: