- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
2 pomidory (najlepiej podłużne z małą ilością pestek, a dużą miąższu)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki czerwonego pesto
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka tymianku (lub trochę suszonego)
1 mała ostra papryczka
0.5 kulki mozzarelli
sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
makaron (porcja dla 2 osób - u mnie tym razem pełnoziarniste fusilli)
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę drobno kroimy po usunięciu pestek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na nią wrzucamy pomidory, listki tymianku i papryczkę. Na małym ogniu podsmażamy około 10 minut co jakiś czas rozgniatając pomidory łopatką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Po tym czasie dodajemy do pomidorów ocet balsamiczny i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez około 2 minuty, po czym wrzucamy na patelnię ugotowany, odsączony makaron. Dokładnie mieszamy, dodajemy pesto i znowu mieszamy. Na koniec wrzucamy na patelnię pokrojoną w malutką kosteczkę mozzarellę i mieszamy.
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki czerwonego pesto
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka tymianku (lub trochę suszonego)
1 mała ostra papryczka
0.5 kulki mozzarelli
sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
makaron (porcja dla 2 osób - u mnie tym razem pełnoziarniste fusilli)
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę drobno kroimy po usunięciu pestek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na nią wrzucamy pomidory, listki tymianku i papryczkę. Na małym ogniu podsmażamy około 10 minut co jakiś czas rozgniatając pomidory łopatką. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Po tym czasie dodajemy do pomidorów ocet balsamiczny i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez około 2 minuty, po czym wrzucamy na patelnię ugotowany, odsączony makaron. Dokładnie mieszamy, dodajemy pesto i znowu mieszamy. Na koniec wrzucamy na patelnię pokrojoną w malutką kosteczkę mozzarellę i mieszamy.
