- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Banana muffins
(przepis autorski)
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 60g masła
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże dojrzałe banany
- garść posiekanych orzechów
- kilka kostek czekolady
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło. Po lekkim przestudzeniu, łączymy je z roztrzepanym jajkiem i mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i pokrojone banany. Dosypujemy orzechy, a następnie łączymy z mokrymi produktami. Mieszamy do połączenia składników (masa nie musi być idealnie gładka).
Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po 1 łyżce masy, następnie układamy kostkę czekolady (lub dwie) i przykrywamy kolejną warstwą masy do wysokości, która nie przekracza głębokości foremek.
Babeczki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (200C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Wyciągamy do przestygnięcia, a następnie zjadamy ze smakiem (mam nadzieję
).
Smacznego!
(przepis autorski)
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 60g masła
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże dojrzałe banany
- garść posiekanych orzechów
- kilka kostek czekolady
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło. Po lekkim przestudzeniu, łączymy je z roztrzepanym jajkiem i mlekiem. Do drugiej miski przesiewamy suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i pokrojone banany. Dosypujemy orzechy, a następnie łączymy z mokrymi produktami. Mieszamy do połączenia składników (masa nie musi być idealnie gładka).
Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po 1 łyżce masy, następnie układamy kostkę czekolady (lub dwie) i przykrywamy kolejną warstwą masy do wysokości, która nie przekracza głębokości foremek.
Babeczki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (200C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Wyciągamy do przestygnięcia, a następnie zjadamy ze smakiem (mam nadzieję

Smacznego!
