Z góry przepraszam ale nie mam pojęcia skąd mam przepis, mam go od ponad roku i robiłam tę tartę już chyba z 20 razy
jest pyszna
Składniki na 8 porcji
2 paczki biszkoptów języczków
3/4 kostki masła (15 dag)
łyżka cukru
NADZIENIE:
5 łyżek masła
3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
1 i 1/2 szklanki kremówki
80 ml likieru bananowego lub ajerkoniaku
3 banany
Biszkopty włożyć do torebki foliowej, pokruszyć wałkiem. Masło stopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i cukrem. Masą wyłożyć formę o śr. 20 cm, formując nieco wyższy brzeg. Wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie: czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wraz z masłem, połową likieru i śmietaną. Stopić w gorącej kąpieli wodnej, studzić około 1 godziny, mieszając co kwadrans. Masę czekoladową wylać na spód biszkoptowy, wyrównać, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Banany obrać, pokroić na plasterki, natychmiast skropić je likierem i poukładać dachówkowato na wierzchu ciasta.
MOJE UWAGI:
-nie używam likieru ani ajerkoniaku ale jogurtu bananowego i aromatu migdałowego ewentualnie miksuję banany i dodaję aromat
-zamiast kremówki czasem używam jogurtu naturalnego (wtedy gdy robię dla siebie bo jestem na śmietanę uczulona
)
-zamiast biszkoptów można użyć spodu kruchego lub innego
ja zazwyczaj piekę kruchy, czasem kruszę też digestive


Składniki na 8 porcji
2 paczki biszkoptów języczków
3/4 kostki masła (15 dag)
łyżka cukru
NADZIENIE:
5 łyżek masła
3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
1 i 1/2 szklanki kremówki
80 ml likieru bananowego lub ajerkoniaku
3 banany
Biszkopty włożyć do torebki foliowej, pokruszyć wałkiem. Masło stopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i cukrem. Masą wyłożyć formę o śr. 20 cm, formując nieco wyższy brzeg. Wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie: czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wraz z masłem, połową likieru i śmietaną. Stopić w gorącej kąpieli wodnej, studzić około 1 godziny, mieszając co kwadrans. Masę czekoladową wylać na spód biszkoptowy, wyrównać, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Banany obrać, pokroić na plasterki, natychmiast skropić je likierem i poukładać dachówkowato na wierzchu ciasta.
MOJE UWAGI:
-nie używam likieru ani ajerkoniaku ale jogurtu bananowego i aromatu migdałowego ewentualnie miksuję banany i dodaję aromat

-zamiast kremówki czasem używam jogurtu naturalnego (wtedy gdy robię dla siebie bo jestem na śmietanę uczulona

-zamiast biszkoptów można użyć spodu kruchego lub innego


