- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Pragnę podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne pierożki z nadzieniem twarogowo- bananowym
Gdy je upieczecie, to sami zrozumienie skąd moja miłość do nich...
Polecam serdecznie!
Przepis znaleziony na forum.say7, mausi84
Ciasto:
* 200 g masła
* 100g śmietany
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 i 1/2 szklanki mąki
* 2 żółtka do smarowania
Masło roztapiamy w większym garnku i zdejmujemy z odnia. Dodajemy śmietanę, proszek i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy je na małe kuleczki ( u mnie wyszło ich 24 ), układamy na tacy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
* 200g twarogu
* 3 łyżki mąki
* banan
* 1/2 opakowania cukru wan.
* kilka łyżek cukru do smaku
Rozgniatamy widelcem banana, a następnie rozcieramy ze sobą wszystkie składniki, dosładzamy według upodobań.
Każdą kuleczkę wałkujemy na placuszek, na połówce układamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Układamy na przygotowanej blaszce i smarujemy żółtkiem. Z resztek ciasta dorabiamy kilka pierożków ( u mnie 4 sztuki).
Pieczemy około 20-25 minut w temp. 1750
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Gdy je upieczecie, to sami zrozumienie skąd moja miłość do nich...
Polecam serdecznie!
Przepis znaleziony na forum.say7, mausi84
Ciasto:
* 200 g masła
* 100g śmietany
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 i 1/2 szklanki mąki
* 2 żółtka do smarowania
Masło roztapiamy w większym garnku i zdejmujemy z odnia. Dodajemy śmietanę, proszek i mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy je na małe kuleczki ( u mnie wyszło ich 24 ), układamy na tacy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
* 200g twarogu
* 3 łyżki mąki
* banan
* 1/2 opakowania cukru wan.
* kilka łyżek cukru do smaku
Rozgniatamy widelcem banana, a następnie rozcieramy ze sobą wszystkie składniki, dosładzamy według upodobań.
Każdą kuleczkę wałkujemy na placuszek, na połówce układamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Układamy na przygotowanej blaszce i smarujemy żółtkiem. Z resztek ciasta dorabiamy kilka pierożków ( u mnie 4 sztuki).

Pieczemy około 20-25 minut w temp. 1750
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!